Nationella fotbollsnyheter

RSS EttanFotboll

första inlägget

ett inlägg nr 1

kifhfk300x300

 

Max Lundmark – Landskrona BoIS klubbchef är den yngsta klubbchefen inom elitfotboll
Max Lundmark när han tillträdde sin nya tjänst Foto: Henrik Nordell

Max Lundmark när han tillträdde sin nya tjänst
Foto: Henrik Nordell

Tänk er att vid 24 års ålder kunna skriva ”yngsta klubbchefen i svensk elitfotboll” i sitt CV, det är något Landskrona BoIS Max Lundmark sen några månader tillbaka kan göra. 

Om man likt Max är född och uppvuxen i lilla Bjärred strax utanför Lund kan det klinga konstigt att vara ”BoISare”. Bjärred är sen gammalt ett starkt Malmö FF-fäste men med mycket släkt i Landskrona blev kopplingen till staden och klubben väldigt stark och det randiga växte på honom. Att föräldrarna höll på varsitt nordvästskånskt lag bidrog så klart.

Det var sen barnsben, ena delen av familjen är randig och den andra är rödblå. Pappas sida var de ”randiga” och det var dem som vann, säger Max Lundmark med ett skratt och fortsätter sedan.

- Det har varit medfött att vara randig, Bjärred är ett MFF-näste så jag stack onekligen ut i mängden, men det var familjebanden till klubben som i slutänden var starkare än grupptryck.

Max Lundmark kom in i BoIS för fem-sex år sedan och har sedan dess burit lite olika roller på marknadssidan parallellt med att han studerade Sports Management vid Malmö Högskola. När studierna i Malmö väl var klara erbjöds han tjänsten som klubbchef, blott 24 år gammal.

Det är smickrande att få en fråga om att vara klubbchef, det är hedrande. Det är ett uppdrag som oavsett bakgrund är ett stort uppdrag. Att verka i en fotbollsklubb och förening är mycket mer komplex än många tror, men det är verkligen bara kul, säger Max Lundmark om klubbchefsrollen.

Max Lundmark (t.h) tillsammans med lagets tränare Agim Sopi Foto: Henrik Nordell

Max Lundmark (t.h) tillsammans med lagets tränare Agim Sopi
Foto: Henrik Nordell

När John Östby (född 1988) ifjol fick jobbet som klubbchef i Norrby IF skrev Fotbollskanalen att han därmed blev den yngste klubbchefen inom svensk elitfotboll, en titel som Max Lundmark (född 1993) nu får bära. Men åldern är ingenting som Max själv vill lägga allt för stort fokus på, han vill bara göra ett bra jobb för den randiga klubben i hjärtat – Landskrona.

Det är väl fräckt att vara den yngsta klubbchefen men jag vill inte ha något fokus på ålder och så, det blir bara onödigt snack. Man får den roll man får för man förtjänar den och inte för vilken ålder man har. Sedan är det upp till en själv att se till att leverera i rollen, säger han och fortsätter.

- Jag lägger inte så stor vikt vid att jag är ung och bär denna roll i Landskrona BoIS, tvärtom ser jag det som att jag kommer in med nytänk och ungdomlig entusiasm. Jag har människor kring mig med jättemycket erfarenhet, både i styrelsen och på kansliet, det är egentligen inga konstigheter. 

Tjänsten hade varit vakant sedan hösten 2015 då Patrik Johansson lämnade posten, sedan dess har man haft lite olika interna lösningar på kansliet men till höstsäsongen 2017 när ett avancemang till Superettan kom allt närmre öppnades möjligheten igen och Max fick frågan.

– Man drog ner kostnaderna och fick anpassa kostymen lite 2015 och sedan dess har man haft lite olika lösningar men inte riktigt med samma arbetsbeskrivning. Nu såg man behovet av det och ville ta ett helhetsgrepp om tjänsten igen och då fick jag en förfrågan, säger Max och hyllar kollegorna.

– Det var mycket som fungerade när jag kom in som klubbchef och jag fick mycket hjälp av mina kollegor som hade stenkoll på sina olika arbetsområden. Sedan är det klart att det gick bra för oss hela hösten, vi vann matcher och lyckades sedermera avancera uppåt och då blir allting lättare. 

Max Lundmark (t.h) när Stefan Nilsson (mitten) valdes in i hall of fame. Foto: Henrik Nordell

Max Lundmark (t.h) när Stefan Nilsson (mitten) valdes in i hall of fame.
Foto: Henrik Nordell

När A-laget under hösten gått som en ångvält i serien, och slutligen stod som seriesegrare, har Max lagt mycket tid på klubbens akademi. Fokus har legat på att förlänga med de ledare som sedan tidigare funnits i klubben och men också rekryterat nya ledare där det behövts.

- Vi har velat göra en omstart med akademin och tillsättningen av akademichefen Issa Manglind känns som ett lyft för hela klubben, menar han och utvecklar sina tankar om klubbens akademi.

Vi vill utveckla vår ungdomsverksamhet där vi står inför många utmaningar. Vi vill återfå den statusen vår ungdomsverksamhet har haft, det har och bör ha hög prioritet. Det är viktigt för Landskrona att vår ungdomsverksamhet når ut till hela staden och de mindre klubbarna i den. 

Att utveckla en förening faller sig naturligt när man avancerar och intäkterna ökar. 

- Sedan vill vi utveckla alla delar av föreningen, vi har ett stort stöd från näringslivet och vi har haft ett stort publikintresse nu när det under säsongen har gått bra. Jag har en vision om att vi skall kunna bli ännu större i staden, och det är viktigt att vi från klubben når ut till alla Landskronabor. 

Efter tre år i Division 1 Södra är Landskrona BoIS till säsongen 2018 tillbaka i Superettan. Även om det blev lite darrigt på slutet av serien lyckades man hålla undan och slutligen stå som seriesegrare, en oerhört stor lättnad för klubben och nu blickar man fram mot derbyn.

– Agim (Sopi) och spelarna var så välförtjänta av det här avancemanget efter den fina säsongen de gjorde. Folk pratade redan i somras om att det skulle bli en kul Superettan nästa år med derbyn mellan BoIS och HIF, berättar Max som nu ser fram emot flera publikmatcher på Landskrona IP.

– Det har inte varit så många publikmatcher i Division 1 så det skall bli kul att få lite sådana matcher i Superettan, det blir inspirerande att det strömmar till lite bortafans till Landskrona.

Det blir spännande att följa den unge klubbchefen och hans förening i framtiden. Med sin ungdomliga entusiasm och nytänkande, som han själv lyfte fram, känns det onekligen som att föreningen andas positivt. De har sett till att ha en god grund att stå på och bra människor i föreningen, som både kan avlasta Max i sin roll men också att fortsätta utveckla föreningen.

– Nu har vi dessutom anställt erfarne Peter Swärdh som sportchef vilket befäster vår starka operativa kärna, så nu är det bara att börja jobba, avslutar Max – Sveriges yngsta klubbchef!

Ettanfotboll vill härmed tacka Max Lundmark för att han tog sig tid för oss och samtidigt önska så väl honom och Landskrona BoIS all lycka och välgång i Superettan!

”MAK” la skorna på hyllan för att satsa på tränarkarriären – möt Mohammed Ali Khan
Fotboll, Allsvenskan, Upptaktsträff

Ali-Khan på upptaktsträffen för Allsvenskan 2015 Foto: Bildbyrån

Vi spinner vidare på spåret med unga tränare som tar vägen genom Division 1 till elitfotbollen. En som la skorna på hyllan redan vid 27-årsålder för att satsa på en tränarkarriär istället är Mohammed Ali Khan – en man med en spännande historia.

I mitten av sommaren 2016 meddelande Mohammed Ali Khan att han brutit sitt kontrakt med Halmstad BK. Den unge men rutinerade mittbacken hade förmodligen kunnat spela minst åtta år till på elitnivå men motivationen fanns inte där längre, och en annan dröm hade sakteliga vuxit fram hos Mohammed – en dröm om att få lära ut till andra att vilja slår talang.

– Jag kände att jag var färdig som spelare, jag spelade fotboll i många år på elitnivå. Först i Frölunda, sen i Häcken flera säsonger innan jag testade på livet utomlands i Kina innan jag vände hem till Halmstad och allsvenskan igen – det fanns inte fler steg att ta. Jag hade testat det mesta och då kände jag att det fick räcka, men jag brann för ledarskap och kände att jag hade en annan väg att välja, som jag hellre ville välja – det fanns en tid för nya utmaningar.

”Vilja slår talang” är titeln till hans bok som gavs ut förra året, i den berättar han om sin historia och om saker han burit på utan att få berätta. Författarskapet är en av alla sidosysslor Mohammed haft, utöver det har han drivit hela nio bolag samtidigt, vid sidan om spelarkarriären – ett vardagspussel de flesta av oss hade haft väldigt svårt att hinna med.

– Jag började skriva på boken någon gång när jag var på väg hem från Kina, jag hade mycket inom mig som jag ville berätta. Man får inte berätta så mycket om sin historia och för mig handlade det främst om att få berätta om det man har gått igenom. Det är både bra och jobbiga stunder, boken har jag skrivit för det finns många unga som inte tror att de kan bli något – jag tror att man kan bli precis det man vill bli så länge man är villig att jobba för det.

– Jag har haft många sidosysslor tidigare men idag finns det i stort sett ingenting igång av det jag hade då, då hade jag nio bolag igång samtidigt men nu är det bara fotbollen som gäller.

Fotboll, Allsvenskan, IFK Göteborg - Häcken

Mohammed Ali Khan i Häckens-tröja. Foto: Bildbyrån

Hans engagemang inom frågor bortom fotbollen gav honom utmärkelsen Allsvenskans stora hjärta av fotbollsmagasinet Offside 2013. Det är MAK som startat ”Göteborgs Downfamilj” en organisation för föräldrar till barn med Downs syndrom, mycket tack vare sina personliga känslor för det då hans förstfödda dotter Donya föddes med Downs Syndrom. Han håller också igång föreläsningar för ungdomar i utsatta områden i de västra delarna av Göteborg.

– Det handlar om att få dela med sig och få ge något till andra människor så de får tro på sig själva. Jag tycker att samhället omedvetet trycker ner människor. Ta ett exempel från skolans värld, det är alltid någon som är dålig i skolan. Vid elva års ålder kan någon säg att de inte är bra i skolan, och det säger de själva. Man ska aldrig behöva sätta en stämpel på sig själv och någon annan ska inte få sätta den heller. Jag vill få dem att förstå att de ska tro på sig själva oavsett om de är osäkra inombords, de är bättre än vad de tror och kan nå mer än de förstår.

Men vi tänkte fokusera på tränarskapet idag, även om historien fram till den är fascinerande i sig. I slutet av november 2016 presenterades MAK som huvudtränare för Division 1-laget Husqvarna FF, då hade Mohammed precis hunnit bli 28 och ändå redo att använda sitt höga driv från näringslivet kombinerat med erfarenheten från fotbollen till att förädla talanger.

– I mitt ledarskap idag har jag efter ett år på den här nivån insett att vi människor växer av att se andra människor växa, framförallt när man är ett led i den utvecklingen. Jag tror att en lärare mår bra av att se elever utvecklas genom deras utbildande, därför orkar de kämpa på år efter år. En stor del av mitt ledarskap går ut på att utbilda och utveckla fotbollsspelare, en annan sak är att få ihop en grupp och det är fantastiskt att se när man får saker att fungera. Att få en enhet att fungera och dra åt samma håll, känslan av sammanhang är helt fantastisk.

Ali Khan i en av de sista matcherna i Halmstad-tröjan, och som spelare.  Foto: Bildbyrån

Ali Khan i en av de sista matcherna i Halmstad-tröjan, och som spelare.
Foto: Bildbyrån

Den som lockade honom till Husqvarna FF var den dåvarande sportchefen Issa Iskander. Under året som har gått gick tyvärr Issa bort efter en tids sjukdom, men tränaren och sportchefen kom varandra nära och de två kom att få en stor plats i varandras liv och hjärtan.

– Vi sågs redan på sensommaren när jag valde att lämna livet som fotbollsspelare, att bli tränare var ju min ambition och då började jag följa fotbollen lite mer. Vi träffades väl i september och Issa tyckte jag hade en häftig karaktär och en bra karriär bakom mig. Vi presenterade oss för varandra och jag fick berätta om min tränarfilosofi och det visade sig att den gick hand i hand med det Husqvarna FF ville enligt deras blå tråd. Sedan för klubbens skull var det så klart Issa som gjorde ett fantastiskt intryck, man såg i hans ögon hur han brann för den här klubben och han är helt klart en stor anledning till att jag ville skriva på.

– Vi kom varandra väldigt nära för vi jobbade ihop ganska mycket, han var som jag – det var samtal tre timmar på nätterna ibland. När man tänker tillbaka så kan jag knappt förstå hur man kan prata så länge med någon men vi hittade varandra genom fotbollen kan man säg. Vi hängde ofta och båda hade ett brinnande intresse för fotbollen. När han fick sin dom om sjukdomen så är det klart man stöttar, jag följde med honom och när han fick cellgifter så satt jag ändå intill honom hela tiden. På sjukhuset pratade vi fotboll, träningar och spelare även där uppe. Det var viktigt för honom, fotbollen höll igång honom ända till hans sista andetag.

En värmande applåd mot de tillresta supportrarna på en bortamatch 2016. Foto: Bildbyrån

En värmande applåd mot de tillresta supportrarna på en bortamatch 2016.
Foto: Bildbyrån

Idag är det Mohammed som bär de bådas sysslor och han försöker axla Issas roll så gott det går i vetskapen om att Issa mest troligt sitter där uppe bland molnen och vakar över sitt lilla skötebarn – Husqvarna FF. Mohammed har ett starkt driv och är målinriktad, han är fullt medveten om vad som behövs för att ta nästa steg, både för sin egen del och för klubbens.

– Jag har varit på konferens med styrelsen nu och vi har haft ett år där man haft lite mindre i budget och valt att satsa ungt således tycker föreningen att det efter förutsättningarna gått bra. Det har varit ett tufft år på flera fronter, inte bara har vi tappat en stor man i Issa utan vi har även haft en yngre trupp och mindre budget. Men jag personligen har inte varit helt nöjd sportsligt, det ligger i min natur att aldrig riktigt bli nöjd och det kunde sett annorlunda ut givetvis. Vi har kryssat i elva matcher i år, det är svårt att vara nöjda då men det är många tappade poäng även om man är svåra att slå. Men det man är glad över är vårt sätt att spela fotboll, vi för spelet på ett annat sätt än man gjort förr och det är kul att vi är ett spelande lag.

Mohammed bygger vidare på hur han ser på framtiden, kommande säsong och längre fram.

– Mitt nästa steg är att försöka få det här spelet att spinna vidare. Vi har satt en grund och det tog några månader för spelarna att riktigt få kläm på principerna men nu har vi satt grunden och nu ska vi bygga på det här på ett så bra sätt som möjligt. Förhoppningen är att få behålla den här truppen och spetsa till det med något nyförvärv, och givetvis att utveckla spelet och skruva upp det hela någon nivå hela tiden. Sedan har jag så klart som mål att försöka få laget att ligga högre upp i tabellen nästa säsong än vad vi gjorde den här säsongen, samt att ta mer poäng än snittet de senaste tio säsongerna. Jag vill alltid uppåt i karriären och vill så klart det som tränare också, antingen med Husqvarna eller själv – men det är inte tid för det steget än.

Ettanfotboll vill härmed önska Mohammed Ali Khan all lycka och välgång i framtiden.

bild

RSS Svenska Fotbollförbundet

Inofficiell match mot Sydafrika

På söndag spelas landskampen mot Sydafrika men redan imorgon, torsdag, kommer lagen drabbas samman i en inofficiell träningsmatch som spelas 3x30 minuter. En möjlighet för förbundskapten Peter Gerhardsson att ställa olika elvor på banan och få se alla spelare i matchspel.

Gerhardsson och Seger längtar efter match

Förbundskapten Peter Gerhardsson och lagkapten Caroline Seger deltog under tisdagen vid en gemensam presskonferens tillsammans med coach Desiree Ellis och kapten Janine Van Wyk. Gerhardsson och Seger ser fram emot matchen mot Sydafrika på Cape Town Stadium nu på söndag.

Potter och Östersund prisade på Idrottsgalan

Det blev full utdelning för Östersund vid Idrottsgalan när man kammade hem priserna i de båda kategorier där man hade nomineringar. Graham Potter tilldelades priset som Årets ledare och föreningen tilldelades priset för Årets prestation.
Även Sportspegelnpriset andades fotboll när det tilldelades mångårige eldsjälen i Parkalompolo IK, Börje Andersson-Junkka.

Herrlandslaget möter Rumänien 27 mars

Ytterligare en pusselbit är lagd till herrlandslagets VM-förberedelser då man gjort klart med bortalandskamp mot Rumänien den 27 mars. Någon spelort är ännu inte angiven för matchen.
Sedan tidigare är det klart att Sverige möter Chile på Friends Arena den 24 mars, dit redan drygt 38 500 biljetter är sålda.

Östersund laddar med skidträning
Den 15 februari ställs Östersund mot Arsenal hemma på Jämtkraft Arena i en av Europa Leauges sextondelsfinaler. För att växla upp träningen och lagkänslan har klubben nu valt en adderande taktik - träning i längdskidspåret med hjälp av Anders Södergren.
Nilsson avgjorde med sista sparken

Herrlandslaget avslutade lägret i Abu Dhabi med seger 1-0 mot Danmark. Gustaf Nilsson avgjorde då han i slutsekunderna av tilläggstiden slog in returen efter ett kanonskott i ribban av Jordan Larsson.
Över 90 minuter hade Sverige de flesta och bästa målchanserna, men Danmark totalt sett mera initiativ och bollinnehav.

Ytterligare spelprogram fastställda

Spelprogrammen för Elitettan och division 1 herr har offentliggjorts. Elitettan har premiär den 14 april och de båda division 1-serierna på herrsidan har premiär 7 april.

Emma Berglund korsbandsskadad

Damlandslagets och Paris Saint-Germains back Emma Berglund har skadat korsbandet och blir borta på obestämd tid. Anna Oscarsson kallas in till den trupp som reser till Sydafrika på söndag.
- MRT visar en isolerad korsbandsskada som kommer hålla henne borta från fotboll en längre period, säger landslagets läkare Houman Ebrahimi.

VM-planeringen börjar falla på plats

Nu börjar flera bitar i den pågående VM-planeringen att falla på plats. Bland annat är det nu helt klart att förbundskapten Janne Andersson kommer att presentera truppen den 15 maj. Och att Sverige dessutom kommer att möta Danmark vid landslagets näst sista match innan avresan till Ryssland.

Startelvan mot Danmark


Elva nya startspelare jämfört med matchen mot Estland. När Sverige möter Danmark imorgon torsdag kommer en helt ny startelva matchas - precis som förbundskapten Janne Andersson berättade redan inför den första matchen. Matchen mot Danmark har avspark 17.45 imorgon och sänds i TV12 och CMore.

bild
bild
bild
bild
Stadium
We stand united
GROLLS
Värmlands Revision AB
Markant Reklambyrå
Scandic - Hotell i Karlstad
Löfberg Fastigheter
SEQR - The mobile wallet
Adidas Sport Performance
Swish
Vår lagsida på Stadium Teamsales fom år 2015 -uppdaterad 2016.
Min Match - Säg Nej!
Spelklar - Folksam
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du handlar på nätet.
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du spelar hos Svenska Spel
ettanfotboll.se
CUFF firar 10-års jubileum 2015