Nationella fotbollsnyheter

RSS EttanFotboll

”Kommer vi kora seriesegrarna i helgen?”
Landskrona applåderar åt fansen Foto: Bildbyrån

Landskrona BoIS applåderar åt fansen
Foto: Bildbyrån

Det räcker med en poäng för Landskrona, medan Brage behöver vinna. Bägge lagen har under hela året haft en klar, tydlig målsättning – att ta sig tillbaka till Superettan.
Nu är de nästan där, en bra prestation nu så kan klubbarna vara tillbaka i elitfotbollen.

På lördag eftermiddag, klockan två, blåser domaren igång matchen mellan Oskarshamn och Landskrona. En av årets längsta bortaresor för gästerna, men med potential att få den bästa hemresan. För i potten finns seriesegern, och för det behöver Landskrona bara en poäng till.

Landskrona BoIS målfirar  Foto: Bildbyrån

Landskrona BoIS målfirar
Foto: Bildbyrån

Landskrona är unika på mer än ett sätt och de är klart värdiga seriesegrare om och när de väl koras som det, för ingen kan väl tro något annat än att det blir så nu. Laget bara förlorat två matcher på tjugotre omgångar, att de skulle förlora samtliga tre nu känns ganska osannolikt.

De kommer vara det första laget sedan 2010, då Värnamo vann serien, som vinner serien med en spelande fotbollsfilosofi. Absolut inget ont om rak fotboll, men statistiskt sett är det den fotbollsfilosofi som tillämpats hos seriesegrarna sedan 2011, lite anmärkningsvärt ändå.

Landskronas bänk firar med målskytten i matchen Foto: Bildbyrån

Landskronas bänk firar med målskytten i matchen
Foto: Bildbyrån

I juli möttes Landskrona och Oskarshamn, BoIS hade då stora svårigheter med gästerna. Mötet slutade 2-2 och nu när de möts igen så är det på Arena Oskarshamn, där Oskarshamn är riktigt starka. Två lag har rest därifrån med tre poäng, men BoIS skulle vara nöjda med en.

Vid fyra-tiden på lördag vet vi om Landskrona får glädjas över ett avancemang till Superettan.

***

Fyrtiotre mil från Arena Oskarshamn spelas det två dygn senare en match på Domnarvsvallen mellan Brage och Sandviken. När domaren blåser igång den matchen kan Brage i teorin redan vara klara seriesegrare, men då krävs det att Akropolis förlorar borta mot Team TG FF.

Brages Alexander Zetterström i en duell 2016 Foto: Bildbyrån

Brages Alexander Zetterström i en duell 2016
Foto: Bildbyrån

Inför säsongen hade Brage en tydlig målsättning, att ta sig uppåt i seriesystemet, och de värvade spelare för att lyckas med det. Hemvändaren Johan Eklund och malmökillen Stefan Ilic är två spelare som togs in för att vässa den offensiva spetsen, och som de båda levererat.

Det skall ändå tilläggas att Brage har varit en lagmaskin, och inte en individuell show, hela säsongen. Men i de matcherna som det stått och vägt har de individuella kvalitéerna gjort en stor skillnad. Det finns en beundran för praktiserandet av deras tänkande ”en match i taget”.

Brage i en bortamatch mot Piteå 2016 Foto: Bildbyrån

Brage i en bortamatch mot Piteå 2016
Foto: Bildbyrån

Brage är seriens starkaste hemmalag, även om Akropolis toppar hemmatabellen på bättre målskillnad så har de också en match mer spelad. Det är bara Nyköping som tagit poäng med sig från Domnarvsvallen. Vårmötet mellan Brage och Sandviken slutade 4-1 till Borlängelaget.

Vid nio-tiden på måndag kväll vet vi om Brage får glädjas över ett avancemang till Superettan.

Veckans Match – Omgång 24

Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Oskarshamns AIK och Landskrona BoIS. Tre omgångar kvarstår och vi kan denna omgången krona årets seriesegrare. Landskrona behöver en poäng på de kvarvarande tre matcherna för att bärga seriesegern och avancera i seriesystemet. Oskarshamn är ett av få lag som tagit poäng av dem i år och vill gärna skjuta upp ett eventuellt firande. Det återstår att se om det blir champagne på lördag!

 

veckansmatch-s

 

Jan Stahre, Oskarshamns AIK

Jan Stahre Foto: Bildbyrån

Jan Stahre
Foto: Bildbyrån

En tung uddamålsförlust hemma mot Karlskrona senast, din bild av matchen?

Vi mötte ett rakt och effektivt spelande Karlskrona som mötte ett diagonalt men ineffektivt Oskarshamn. De hade två långskott som de satte i andra, det är inte tillräckligt bra. Det var inte roligt, men vi vände matchen och så vände de igen. Vi får ta med oss den prestationen vi hade under en del av den andra halvleken. Det var två olika fotbollskulturer som möttes.

Ni har annars varit starka på hemmaplan, känner ni er fortfarande starka hemma?

Vi har egentligen inte känt någon skillnad hemma eller borta, det har bara blivit så. Vi är tydligen starka där, vi gör det egentligen ganska bra mot lag som är lite mer spelande och så. Tittar man på matchen mot Landskrona i våras så har vi tappat två starka profiler i laget vilket gör att vi i konkurrens anseende är lite för tunna för att vara med de lagen där uppe. Men vi är ändå där så vi får väl säg att det är över förväntan.

Nu väntar tabellettan Landskrona hemma på arenan, vad vet ni om dem?

Vi vet mycket, att det är seriens mest spelande lag och att de har en tydlighet ungefär som vi har. Vi gjorde en bra match där nere, och som de sa så är vi de enda som lyckats kvittera mot dem i slutet. Jag tror inte vi är en önskemotståndare för dem. Det blir ingen defensiv match för oss, men det är kul att det fortfarande gäller något.

Får de poäng med sig är de klara seriesegrare, hur gärna vill ni skjuta upp firandet?

I och med att vi måste bygga upp en prestation som skall veta hur vi ska agera nästa år är det ett perfekt tillfälle att få veta vad man behöver. Då kan man lägga en grund till rekryteringen inför nästa år. Så vi vill gärna skjuta upp det, det är perfekt att möta dem nu när det gäller något.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag kan tänka mig att det är något mer bollinnehav från deras sida men vi är livsfarliga i våra omställningar. Vi är inte särskilt bra på att spela skyttegravstaktik så det kommer vi inte göra nu heller, så det blir nog en bra match. Vi har hört att det kommer ett par hundra från Landskrona, vi får hoppas det kommer en del från Oskarshamn också så vi får dit mycket folk.

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

En stark 2-0 seger hemma mot Utsikten senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi hade bra kontroll och inledde matchen jättebra. De hade väl en period där vi slappnade av och de fick ta lite mer initiativ utan att skapa något direkt farligt. Det var lite som jag tänkt mig inför matchen, men deras utvisning kom tidigare än jag trodde. Vi tog ledningen och hade sen bollinnehavet under resten av matchen och hade kontroll på det, det är bara de sista åtta minuterna jag inte är helt nöjd med – då slappnade vi av för mycket. Vi hade lite tur men klarade av uppgiften, killarna gjorde en jättebra match fram till de sista minuterna.

Nu väntar Oskarshamn på bortaplan, vad vet ni om dem i nuläget?

Vi hade en tuff match mot dem på hemmaplan så vi vet att det är ett bra och fysiskt lag. De har varit starka på hemmaplan och har väl egentligen ingenting att spela för just nu men jag tror säkert att de kommer ge oss hårt motstånd där de vill visa att de kan mot serieledarna. Men vi är förberedda för det här och vi vet om vad som väntar oss, vi får hålla oss till vår matchplan och försöka ta den poängen vi behöver, men vi går så klart som alltid för en vinst.

Om ni får en poäng, eller fler, med er därifrån bärgar ni seriesegern. Dina tankar?

Mina tankar är fantastiska, precis som de varit hela säsongen. Vi har lett serien nästan från första början, även om det var lite skiften i uppstarten. Vi förtjänar att gå upp i Superettan, det är svårt att säg något om känslorna när det väl är dags.

Vid serieseger, nu eller senare, hur kommer ni fira det hemma i Landskrona? 

Riktigt ordentligt ska vi fira det. Jag vet att våra fans och hela Landskrona har väntat på det här att vi ska gå upp och om vi gör det så har vi verkligen gjort ett stort jobb och har gjort att hela Landskrona stad gläds över att komma tillbaka till elitfotbollen. Så jag är rätt säker på att det kommer att firas riktigt rejält både från klubbens, supportrarna och hela stadens sida.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kan bli lite samma som vi hade nere hos oss, de kommer säkert försöka störa oss och pressa oss högt. De vet att vi är bollskickliga och kommer säkert låta oss ha lite mer boll och försöka köra på kontringar och försöka utnyttja sina snabba omställningar. Men vi är förberedda för det och vi ska vara beredda till minsta lilla detalj till den här matchen så jag tror inte det ska bli något misstag från vår sida, de får jobba hårt om de ska få hål på oss.

Matchen spelas på lördag den 21 oktober klockan 14:00 på Arena Oskarshamn.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Brage och Sandvikens IF. Brage har mer eller mindre under hela säsongen toppat tabellen och nu är de framme vid den tiden då de kan få betalt för den prestationen. Borlängelaget behöver tre poäng till för att bärga seriesegern och avancera i seriesystemet, tillbaka till elitfotbollen. Sandviken har haft en uppsving de senaste veckorna och har stått för flera bra prestationer, med sin form är de inte en slagpåse och således kan man förvänta sig en god kamp på Domnarvsvallen på måndag.

 

veckansmatch-n

 

Bengt Ottosson, IK Brage

Bengt Ottosson Foto: Bildbyrån

Bengt Ottosson
Foto: Bildbyrån

En stabil 2-0 seger borta mot Luleå senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var precis en så klurig uppgift som vi väntade, det är svårspelat där uppe och Luleå gjorde en bra match tycker jag så det var tufft. Det var en svår plan och uppgift så vi är nöjda med att vi kunde kriga hem poängen, men det var mer kamp än skönspel får man väl säg.

Ni har gjort en lysande säsong och kan nu säkra seriesegern, vad gör er så bra?

Det är väl flera faktorer men främst så är det en kombination av en grupp människor på och utanför plan som velat göra något tillsammans och som har jobbat både hårt och bra för det. Sedan är det också att vi har ett lag, och individer i laget, som vuxit under säsongens gång.

Om och när seriesegern bärgas, hur kommer ni att fira avancemanget?

Jag har ingen aning, vi har sagt till varandra att inte tänka så långt. Det har vi inte gjort hitintills och det kommer vi inte göra nu heller, så ett firande vet jag faktiskt inte om än.

Denna potentiellt historiska omgången gästas ni av Sandviken, vad vet ni om dem?

Det är väl ett bra fotbollslag som gått ganska bra här på slutet och har gjort bra prestationer och fått betalt för det. Vi får räkna med ett tufft motstånd här på vallen på måndagskvällen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karaktären kommer väl bli två hårt kämpande lag, det är två lag som har mycket att spela för så matchen kommer väl ha ingredienserna kamp och vilja. Sedan vill jag att vi på hemmaplan kan visa upp ett bra försvarsspel och bra anfallsspel. Utgången siar jag inte om men vi ska göra en bra prestation så brukar det räcka långt.

 

Pelle Olsson, Sandvikens IF

Pelle Olsson Foto: Bildbyrån

Pelle Olsson
Foto: Bildbyrån

Tre poäng mot Vasalund senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var en väldigt spännande match och den hade lite kvalkaraktär. Målet styrde andra halvlek, första var väldigt jämn, vi gjorde mål väldigt tidigt och sedan blev det perioder där vi hade bra bollinnehav men på slutet tryckte de tillbaka oss men vi reder ut det på ett bra sätt.

Med de poängen fick ni lite andrum i bottenstriden, vad betyder det för er?

Vi har ju ett tufft program, vi möter ettan, tvåan och trean i serien. Vad det betyder för dem att möta oss nu vet jag inte, men det är två bortamatcher så det lär bli tufft. Således var det ändå viktigt att vi vann men det är långt ifrån avgjort än så länge, men vi är glada för vinsten.

Nu väntar en tuff bortamatch mot serieledarna Brage, vad vet du om dem?

Jag har följt serien på håll under våren och då gick dem väldigt bra, jag har tittat på de senaste matcherna och de ser väldigt stabila ut. De har ett gediget lag och de känns redo att ta klivet upp i superettan. Samtidigt så vet vi att om vi får ihop det så kan vi utmana alla. Det är ett bra lag och vi måste ha koll på några av spelarna i matchen.

De kan säkra seriesegern genom att vinna, hur ämnar ni skjuta upp deras firande?

Vi är fullt fokuserade på vår egen del i spelet och vår egen del i serien, det är så viktigt för Sandviken. Det går utanför Brage och andra lag i serien. Men deras läge är ingenting som vi har brytt oss om att tänka på, utan riktar allt fokus på oss själva och om vi kan fortsätta att utveckla det vi gjort i de senaste matcherna kan vi mycket väl ta några steg till i utvecklingen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi vet att Brage ibland kan pressa högt och ibland spela ett kompakt 4-4-2, vi är rätt öppna för hur det kommer bli. Jag har svårt för att gissa utgången, men det är mycket som styr och man får se hur matchens nittio minuter svänger men vi är öppna för allt och beredda för det.

Matchen spelas på måndag den 23 oktober klockan 19:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay

PoddEttan – Avsnitt 60: Norrettan special
22711690_10154739789491876_1336569906_o

Foto: Bildbyrån

Vi är tillbaka efter ett ”skadeuppehåll”. Fullt fokus på Norrettan denna vecka, då är Assyriska FFs assisterande Magnus Österberg med oss och pratar ner och analyserar.


Musik: Björns Band – Ett långt år (för hjärtan som slår för hårt)

Följ med i diskussionerna på Twitter

Ettanfotboll – @ettanfotboll
Jimmy Fors - @jimmyfors
Magnus Österberg – @magnusosterberg

Ettanfotboll vill även belysa SJ och SvFF:s projekt ”Fotbollsföräldrar”

”I Sverige finns fler än 100 000 eldsjälar; ledare, tränare och andra som ägnar sin fritid åt barn- och ungdomsfotbollen. En fotbollsförälder kan vara en person som stöttat, tränat, uppmuntrat, tvättat tröjor eller någon annan som förtjänar uppmärksamhet för sitt engagemang.” – Tommy Söderberg, Ambassadör och fotbollsförälder.

I november uppmärksammar SJ och SvFF elva fotbollsföräldrar i samband med Fotbollsgalan. Känner du någon person som lagt tid, engagemang och hjärta i barn- och ungdomsfotboll?

Banner600

bild

RSS Svenska Fotbollförbundet

Gruppfinal mot Tjeckien

13.30 svensk tid gör Sverige och Tjeckien upp om gruppsegern i EM-kval 1 nere i Bulgarien. En mycket intressant värdemätare mellan två lag som imponerat så långt denna kvalvecka.

Peter Gerhardsson om Ungern

Nu närmar sig Peter Gerhardssons premiärmatch på hemmaplan som förbundskapten. Damlandslaget möter Ungern i Borås med matchstart 18.45.

- Äntligen dags för match. Vi har väntat ett tag så det är bra att det kommer nu. Ungern är ganska välorganiserade. Vår bedömning är att de är lite vassare än Kroatien, har ett tydligare djupledsspel med några riktigt bra spelare som spelar i bra klubbar.

Jönköping sände HBK och Athletic till Superettan

Hoppet är ute för både Halmstads BK och Athletic Eskilstuna. Jönköpings Södra lämnar kvalplatsen i och med 2-0 mot Kalmar FF - och skickar dessutom bottenlagen ut ur Allsvenskan.
- En väl genomförd match, sade J-Södratränaren Jimmy Thelin till C More.

Lina Hurtig trivs i landslaget

Lina Hurtig gjorde mål mot Kroatien och har fått en bra start under nya förbundskaptenen Peter Gerhardsson. Den offensiva spelaren har missat mästerskap med skador senaste åren men trivs nu med att åter spela i landslaget.

- Det känns jättekul att vara tillbaka med landslaget igen. Jag har haft en bra säsong i Linköping och fått träna på, spela mycket matcher, så det känns mycket bra, säger Lina Hurtig.

Sverige vidare efter 1-1 mot Polen

P16/01-landslaget har säkrat avancemang till vårens Elite Round i EM-kvalet. Den avslutande matchen mot Polen slutade 1-1 efter att Rasmus Wikström kvitterat på frispark med matchens sista spark på tilläggstid i den andra halvleken.

Grupp utreder uppgifter om trakasserier

Svenska Fotbollförbundet uppmärksammades igår på medieuppgifter om sexuella trakasserier mot en tidigare anställd. Händelserna ska ha ägt rum under åren 2004 och 2005. Handlingarna är oacceptabla och helt oförenliga med Svenska Fotbollförbundets värdegrund som bland annat säger att vi alltid ska motverka alla former av diskriminering.

Trelleborg mot Allsvenskan – via kval

Med två omgångar kvar av Superettan är Trelleborg till 99 procent klart för allsvenskt kval. Detta efter 4-0 hemma mot Åtvidaberg. Samtidigt spelade Öster och Falkenberg 1-1. Trelleborg har fortfarande också en liten möjlighet att bli tvåa, avhängigt tisdagens seriefinal mellan Brommapojkarna och Dalkurd.
På den nedre halvan ser det riktigt mörkt ut för jumbon Åtvidaberg som är väldigt nära nedflyttning. Ytterligare sex lag riskerar nedflyttning, antingen direkt eller via kval.

7-0 i gruppfinalen mot Ryssland


F16/01-landslaget svarade för ytterligare en helgjuten insats när man avslutade EM-kvalet med seger 7-0 i gruppfinalen mot Ryssland. Sverige därmed vidare som gruppsegrare med maximala nio poäng och 19-0 i målskillnad.
Beata Olsson gjorde tre av Sveriges mål, övriga fullträffar av Johanna Lindell, Wilma Ljung Klingwall, Sara Lilja Vidlund och Tilde Lindwall.

- Vi avslutar med flaggan i topp totalt gör vi tre bra matcher i kvalet mot olika typer av motstånd. Faktiskt gör vi sex bra halvlekar, det har vi inte gjort tidigare. En stor eloge till tjejerna som har fått ihop helheten. Det vi har tränat på och lagt mycket tid på sitter, summerar förbundskapten Katarina Dunder Olsson.

Damlandslaget på plats i Borås

Damlandslaget har anlänt Borås inför matchen mot Ungern på tisdag. En av alla spelsugna är mittbacken Magdalena Eriksson som nu åter är med i landslaget för första gången under Peter Gerhardssons ledning.

- Det känns väldigt kul. Det känns som en nystart med nya ledare och ett nytt sätt att tänka, nytt sätt att spela fotboll. Så det känns väldigt roligt, säger Magdalena Eriksson.

Öppen träning i Borås på söndag

Under lördagen förflyttade sig Damlandslaget från Göteborg till Borås inför den kommande VM-kvalmatchen mot Ungern på tisdag. Inför matchen kommer landslaget ha en öppen träning i Borås. Se landslaget träna och passa på att ta foton och autografer efter träningen i morgon söndag. Landslaget tränar mellan 11.30-13.00 på Borås Arena och skriver autografer efter.

bild
bild
bild
bild
Stadium
We stand united
GROLLS
Värmlands Revision AB
Markant Reklambyrå
Scandic - Hotell i Karlstad
Löfberg Fastigheter
SEQR - The mobile wallet
Adidas Sport Performance
Swish
Vår lagsida på Stadium Teamsales fom år 2015 -uppdaterad 2016.
Min Match - Säg Nej!
Spelklar - Folksam
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du handlar på nätet.
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du spelar hos Svenska Spel
ettanfotboll.se
CUFF firar 10-års jubileum 2015