cover

Nationella fotbollsnyheter

RSS EttanFotboll

Veckans Match – Omgång 9

Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

Fyra raka vinster, serieledare och fotbollen är åter igen glödhet i Umeå. Nu gästas de av ”Bissarna” som tappat lite onödiga poäng i slutminuterna, vilket öppnar för en stor revanschlusta hos dem. Nyköping har potential att vara ett topplag och det kommer de med all sannolikhet att visa mot serieledarna. Det är en bra match vi har framför oss, är ni inte på plats så ladda upp med popcorn och se till att avrunda morsdag med bra Division 1-fotboll.

 

14838.jpg

 

Magnus Henrysson, Umeå FC

Magnus Henrysson Umeå FC

Magnus Henrysson
Umeå FC

En uddamålsvinst borta mot Rynninge senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Jag tycker själv vi borde avgjort det där redan före paus. Vi hade otroligt fina lägen att avgöra det på. Men vi har haft lite oskärpa framför mål. Det har varit fyra raka matcher för oss som vi vunnit med uddamålsvinster nu. Om vi inte hade vunnit mot Rynninge hade hela laget varit besvikna över det för vi hade flera lägen att stänga den matchen.

Ni är noterade för fyra raka vinster, är självförtroendet i topp inom truppen?

Det måste jag nog ändå säg, det är många som spelare som visar en hög nivå. Det svåraste för mig är att försöka få hela truppen att känna sig betydelsefulla, vi har ju 18-19 utespelare och det är bara tio som kan starta. Vi har försökt rotera lite och nu har vi haft ett intensivt matchande och snart har vi en sådan period igen, då är det skönt att vi har en så pass stor och stark trupp som vi har – för då blir det också naturligt att vi roterar i truppen.

Efter åtta omgångar ligger ni längst upp i tabellen, vad är det som gör er så bra i år?

Som jag nämnde tidigare har vi en stark och bra trupp, jag kan inte säg att vi har någon som sticker ut utan det är en hög och jämn nivå i truppen. Från spelare elva till arton-nitton är det en hög och jämn nivå så vi hoppas det är det som kan göra att vi har en topplacering så långt som möjligt. Men vi har sagt i gruppen att det är en match i taget, om man svävar iväg glömmer man bort var man är idag. En tråkig klyscha men det är den som gäller och den vi följer.

Ni gästas av Nyköpings BIS denna omgång, hur väl känner ni till dem som lag?

Jag vet att vi bara tog en av sex poäng mot dem ifjor, så jag vet det är ett duktigt lag som borde haft lite mer poäng än de har idag. Det har varit lite oturliga poängtapp för dem i slutminuterna av några matcher. Men jag tycker det är ett duktigt lag med en duktig tränare så det gäller för oss att se upp för dem, det är som alltid en tuff match som vi har framför oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är två duktiga lag som möts, så lite ställningskrig där man känner på varandra kan vi nog räkna med. Förhoppningsvis står vi som segrare när slutsignalen råder men det är en tuff match.

 

Brian Clarhaut, Nyköpings BIS

Brian Clarhaut Foto: Bildbyrån

Brian Clarhaut
Foto: Bildbyrån

Delad poäng mot topplaget Linköping senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Vi inledde de första 45 med en bra intensitet, Linköping spelar med mycket energi och det var den högsta nivå av intensitet jag sett vårt lag nå – så det var positivt, om man ser till hur vårt presspel såg ut och hur vi vann duellerna, det är något jag är mycket nöjd med. Vi gick också upp i ledning och hade 2-0 på dem. Vi har varit i den situationen förut och behöver bli bättre på att stänga matcherna, spela smartare och se till att hålla undan för motståndarna.

Med tio inspelade poäng på åtta omgångar, vad har du att säg om er inledning av serien?

Man känner sig såklart lite besviken, men vi har inte förlorat mer än två matcher men vi har förlorat våra vinster mot både Sandviken och Linköping där vi släppte in mål på övertid. Vi borde också ha vunnit mot Karlslund tycker jag. Vi vet om att vi har de nivåerna i oss och som grupp och lag måste vi bara fortsätta att göra det vi gör och förhoppningsvis kommer vi att kunna utveckla oss så att vi klarar av att stänga matcherna och bärga fler trepoängare.

Det känns som en väldigt jämn serie denna säsong, hur upplever du att nivån är?

Jag upplever det som en serie där alla kan slå alla, på en bra dag. Det ser man i tabellen där en vinst eller förlust gör att det rör på sig. Det känns mer jämnt i år och det gör serien intressant, där är många bra lag med den här säsongen.

Det är tabellettan Umeå ni gästar i helgen, vad vet du om dem i nuläget?

De började lite i tystnad de första omgångarna men är nu inne i en bra form där de radat upp fyra raka vinster. De har ett bra lag och ett par spelare som sticker ut, bland annat den offensive Samuel Kroon som har ett förflutet här i Nyköping, han är i ett bra stim och har gjort lite mål på sistone. Umeå är ett lag som kan uppenbarligen kan konkurrera med alla lag i den här serien, men det känner vi att vi också kan göra – så jag tror det kommer bli en bra match.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer att bli en riktigt intensiv match, uppenbart är det aldrig lätt att åka upp dit men vi åker dit för att vinna matchen. Vi känner oss trygga efter matchen mot Linköping, vi känner bara att vi behöver få till en bra prestation över nittio minuter. Men vi har en stor respekt för Umeå, de ligger i toppen av tabellen av en anledning. Men det ska bli spännande.

Matchen spelas på söndag den 26 maj klockan 16:00 på Umeå Energi Arena Sol.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan                                              

Två formstarka lag ställs mot varandra på torsdagskvällen på Södermalms IP. Trollhättan inledde serien tungt men har efter det gått från klarhet till klarhet och är onekligen i en riktigt bra form just nu. Skövde som varit tippade i botten inför säsongen har överraskat positivt och toppar tabellen efter åtta spelade omgångar, de har ett starkt kollektivt och ett gott självförtroende. Det kommer bli väldigt spännande att följa detta heta Skaraborgsderbyt!

 

14593.jpg

 

Stefan Strind, Skövde AIK 

Stefan Strind Foto: Idrottsfoto

Stefan Strind
Foto: Idrottsfoto

Uddamålsvinst borta mot topptippade Oskarshamn senast, din analys av matchen?

Jag tycker att vi gjorde en väldigt bra prestation som lag där, vi jobbade precis efter vad vi hade pratat om inför matchen och den blev precis så som vi trodde den skulle se ut. Så det var helt fantastiskt skönt och roligt att åka därifrån med tre poäng i bagaget.

Ni har fem raka utan förlust nu och toppar tabellen – vad är det som gör er så bra i år?

Då fortsätter jag som tidigare med att hylla kollektivet, vi har gjort det fantastiskt bra i år. Alla spelarna har fått fram sina styrkor på ett bra sätt. Sedan är vi ödmjuka, vi vet om att vi får jobba och kriga hårt i både anfalls- och försvarsspel. En annan faktor är ju att vi har bra fotbollsspelare i laget och det vet de också om – även om vi ändrat lite i hur vi spelare i år.

Du är ju ny tränare för den här säsongen, hur har du förändrat laget och hur ni spelar?

Tidigare har Skövde varit ett rent possessionlag, så min filosofi som tränare är väl att spela lite mer rakare och hota mer i djupled när tillfälle ges och på så vis skapa fler målchanser. Sedan har väl alltid ledarskapet sin del men det kan inte jag svara på hur det påverkat, det får man fråga spelarna om. Vi pratar mycket om beteendemål, man vill se ett bra beteende hos spelarna så man kan jobba hårt tillsammans. Spelarna bjuder till och har roligt ihop, det skapar mycket och det är en viktig nyckel för oss.

Ni gästas som bekant av Trollhättan denna omgång, derbykänsla. Vad vet du om FCT?

Jag känner ju William Lundin sedan tidigare, de spelar den fotbollen de spelade i Division 2. De har inte ändrat på något, men de har fått in bra fotbollsspelare. Det är ett bra fotbollslag som också är inne i en positiv fas. Det är en tuff fight som vi har framför oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas vi har lite mer bollinnehav än de har, skulle vi inte ha det så är det inte hela världen för den här matchen handlar om tålamod. Det lag som vågar gå för det kommer ha en fördel tror jag. Det är svårt att sia om utgången av matchen, det får vi se efter matchen.

 

William Lundin, FC Trollhättan

William Lundin Foto: Tommy Nyman

William Lundin
Foto: Tommy Nyman

En stark vinst hemma mot Åtvidaberg senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Även om vi inte kom upp i riktig nivå över nittio minuter är det starkt att vinna den. Vi rivstartade matchen men gick ner oss i kvalitet efter deras mål. Men vi återhämtade oss och lyckades ju vinna matchen, så det var starkt. Vi släppte bara till en målchans under hela matchen och det var målet.

Efter en trög start har ni nu fyra raka vinster, vad har ni justerat för att bärga trepoängare?

Justerat är ett bra ord, för vi har inte ändrat eller kastat något upp och ner. Vi har gjort lite taktiska justeringar i försvar- och anfallsspel som gett bra resultat. Sedan har vi tryckt på det positiva, även om vi förlorat. Vi var inte dåliga i matcherna vi förlorade, så vi tryckte på det positiva och har fått utdelning på det. Men vi kan inte slå oss till ro här nu utan det är bara gasa på.

Nu väntar en tuff utmaning mot Skövde AIK, hur skulle du beskriva dem som lag?

Ett väldigt väldigt bra lag som ligger etta i tabellen och som förtjänar att ligga etta utifrån de matcher jag sett. De har mycket individuell skicklighet där framme hos spelare som kan avgöra matcher.

För vissa är det som ett derby, hur upplever du själv att intresset för matchen är?

Jag tror att det är ett ganska högt intresse, kanske lite mer derbykänsla för Skövde i och med de inte har så mycket derbyn lokalt – medan vi har Ljungskile, Oddevold och så vidare. Men det tar inte bort viljan att vinna för någon av oss, vi hoppas dock på mycket folk en torsdagskväll i Skövde.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tippar aldrig utgång men karaktär tror jag vi kommer få se en tight och fysisk fotbollsmatch där det är svårt att sia om matchbild – men skulle vi prata om bollinnehav så tror jag på 50/50, det är små marginaler som kommer avgöra så det är jättesvårt.

Matchen spelas på torsdag den 23 maj klockan 19:30 på Södermalms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

Veckans Talang – Eliyo Turkan

Förra säsongen fick BK Forwards unga anfallstalang, Eliyo Turkan, spela totalt 23 matcher, varav elva från start. Denna säsong har den 19-årige Eliyo spelat sex matcher i Division 1, och mer ska det bli!

– Mitt kortsiktiga mål är att starta så många matcher som möjligt i Division 1 denna säsong, säger anfallstalangen Eliyo.

Eliyo Türken  Foto: Bildbyrån

Eliyo Türken
Foto: Bildbyrån

Varför började du spela fotboll?

Först och främst var det för att min familj är väldigt intresserad av fotboll. Sen när jag väl hade testat att spela fotboll några gånger och märkte att jag gillade det så valde jag att fortsätta spela.

Varför har du valt att spela i BK Forward?

Jag bytte till BK Forward när jag var 16 år i hopp om att få en så bra utvecklingskurva som möjligt. BK Forward är en klubb som tror på sina spelare, och jag är nöjd med mitt beslut att gå just till BK Forward. Jag hade inte fått det bättre någon annanstans.

Vilket är det bästa, mest minnesvärda, målet du gjort för BK Forward?

Det måste vara mitt första mål i Division 1 mot Linköping City. Jag fick en passning och fick en bra första touch med min högerfot för att sedan kunna skjuta in bollen i mål med min vänstra fot. Det var en riktigt skön känsla!

Hur skulle du beskriva din egen, och lagets start på säsongen?

Det har varit en tuff start för laget. Vi har inte vunnit så mycket som vi hade hoppats på, men vi har kapaciteten och spelarna för att ta hem fler poäng i de kommande matcherna. För min egen del vet jag inte riktigt. Jag hade andra förväntningar på denna säsong, men det är tuff konkurrens och jag är glad för varje minut jag får spela.

Vad är ditt kort- och långsiktiga mål med fotbollen?

Kortsiktigt skulle jag säga att jag vill starta så många matcher som möjligt i Division 1 denna säsong. Långsiktigt hade det varit riktigt coolt att få spela i Superettan med BK Forward.

Har du någon dröm inom fotbollen?

Min dröm är att bli så bra som möjligt och spela så länge jag kan. Jag har alltid hejat på AC Milan, så det hade varit stort att få representera dem.

Vem är din förebild?

Då måste jag nog säga pappa. Han har alltid varit där för mig. Han har kommit på nästan alla träningar och alla matcher och stöttat mig i min fotbollskarriär.

Hur skulle du beskriva dig själv på och utanför planen?

På planen skulle jag säga att jag är en hårt arbetande spelare som ger hundra procent för laget. Jag gillar att utmana och hitta kombinationer med min medspelare. Utanför planen är jag väldigt pratglad. Jag gillar att hänga på Johnys 5millar – ett ställe man brukar gå till för att träffa vänner och snacka fotboll.

Vilken fotbollsspelare skulle du säga att du är mest lik och varför?

Jag har fått höra att jag är lik lite olika fotbollsspelare, bland annat Jamie Vardy och Christoffer Nyman. Jag tror att det kan bero på att jag springer mycket i djupled, är snabb och ganska aggressiv i min spelstil.

Om du inte hade fått bli fotbollsproffs, vad tror du då att du hade blivit?

Då hade jag nog blivit idrottslärare eller fritidsledare så jag kan arbeta med ungdomar.

Två snabba:

Hattrick eller avgöra på stopptid? 

Avgöra på stopptid.

Assist eller mål?

Mål.

Nu byter vi utseende!

 

Nu byter vi utseende!

 

 

Hej alla föreningar i Ettanfotbollen och alla våra vänner i svensk fotboll!

Sedan november 2017 har vi drivit ett omfattande utvecklingsarbete i division 1-fotbollen; ett arbete för att utveckla produkten/ligan division 1 herrar, ett arbete med att utveckla de föreningar som spelar division 1 herrar och ett arbete med att öka kännedomen om denna viktiga och spännande del av svensk fotboll.

Utvecklingsarbetet fortsätter naturligtvis med samma intensitet framöver.

Men nu är det dags att visa den utveckling som pågår också i vårt utseende. Efter många år med cirkeln med 1:an byter vi alltså grafisk profil! Vi har valt att gå vår egen väg och skapa ett eget uttryck, men ett uttryck som ändå hänger ihop med fotbollsfamiljen i stort vad gäller färger, typografi, mm.

Bytet profilen av sker stegvis:

  • Första gången man möter vår nya grafiska profil blir i den Hållbarhetsrapport för 2018 vi arbetat fram tillsammans med alla föreningar i ligan. Hållbarhetsrapporten presenteras inom några dagar.
  • Därefter lanserar vi innan sommaren en rejält uppdaterad www.ettanfotboll.se
  • Efter sommaruppehållet kommer ett helt nytt grafiskt utseende på våra sändningar på Ettanplay.se.
  • Vi kommer bl a av hållbarhetsskäl inte att distribuera ut nytt skyltmaterial, flaggor, etc, under pågående säsong utan det kommer inför nästa säsong

Vi har samarbetat med byrån Det STHLM där Kristian Luoma, Art Director, säger följande om den nya grafiska profilen:

” När det gäller ordbilden i logotypen har vi lyft fram “Ettan”, som ju division 1 herrar kallas i folkmun. Ordbilden är satt i ett typsnitt som är kraftfullt, igenkänningsbart och är lättläst ner i små storlekar. Samma typsnitt i olika ”vikter” är använt för hela designprogrammet, i såväl rubriker, brödtexter och allt däremellan av samma anledningar. Typsnittet är också modernt och konstruerat för att fungera bra på alla typer av skärmar.

Symbolen i logotypen är en stiliserad fotboll där ytan mellan bollfälten skapar en stjärna, för att föra tankarna till fotboll på en hög nivå och för att illustrera Ettans unika position som talangliga; en plantskola för många av morgondagens stjärnor. Enkelheten borgar för att symbolen kommer att leva länge och fungera bra i alla sammanhang, inte minst på små digitala skärmar.

Färgskalan är inspirerad av matcherna, av spelet, planen, publiken, tiden på dygnet och vädret och är följaktligen kvällsblå, strålkastargul, himmelsblå, gräsgrön, solgul, dimmgrå, hjärtarött, svart och vitt. Färgnyanserna är speciellt framtagna för att också se livliga ut på skärmar. Här finns även en likhet och släktskap till SvFF:s färgskala.

Med riktlinjer för bildval har vi en chans att ytterligare positionera Ettan som lite mer äkta, tuff och hjärtlig. Vi porträtterar spelarna mitt i fart och rörelse. Deras glädje och besvikelse. De ibland enklare förhållandena i division 1. Konstgräs, regn och spel sent på kvällen. Livet bredvid plan med hängivna fans. Gamla som unga. På läktaren, på filtar runtomkring planen. Hejaramsor, kaffe och dammsugare. Bilderna ska vara i färg och får gärna ha eller efterlikna en kornighet man hitta i lågt exponerade bilder tagna med klassiska icke-digitala kameror med film för att förhöja känslan av äkta, tuff och hjärtligt.

Dessa komponenter är tänkta skapa en tydlig, sann och igenkänningsbar identitet för Ettan som håller lång tid framöver, som hjälper oss i alla kontakter vi gör och gör alla inblandade lite stoltare av att vara en del av Ettan fotboll.”

Nu fortsätter vi utvecklingsarbetet i Division 1-fotbollen inspirerade av ett nytt, fräscht och slagkraftigt utseende!

Med fotbollshälsningar,
Johan Englund
Ordförande
Intresseorganisationen Ettanfotboll

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*Adress:*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*Vill du ändra dina inställningar?Här kan du uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig.

En del av Svensk fotboll

 

 

 

 

 

bild

RSS Svenska Fotbollförbundet

Ingen data tillgänglig

Ingen data finns tillgänglig från källan. Detta kan bero på att flödets adress har ändrats eller tagits bort. Det kan även bero på att RSS flödet är nyligen tillagt och vårat system inte har hunnit gå igenom flödet. Vänligen testa igen om en stund.
bild
bild
bild
bild
bild
We stand united
GROLLS
Värmlands Revision AB
Markant Reklambyrå
Scandic - Hotell i Karlstad
Löfberg Fastigheter
Adidas Sport Performance
Swish
Vår lagsida på Stadium Teamsales fom år 2015 -uppdaterad 2016.
Min Match - Säg Nej!
Spelklar - Folksam
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du handlar på nätet.
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du spelar hos Svenska Spel
ettanfotboll.se
CUFF firar 10-års jubileum 2015