cover

Nationella fotbollsnyheter

Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här bred yta

RSS EttanFotboll

Lösenordsskyddad: Rapport från Ettanfotbolls årsmöte

Det här innehållet är lösenordsskyddat. Vänligen ange ditt lösenord nedan för att visa innehåll:

Bygdens lag – Hela A-laget från Skaraborg
Skövdes Emil Eriksson och Elfsborgs Rami Kaib under en träningsmatch i februari.  Foto: Bildbyrån

Skövdes Emil Eriksson och Elfsborgs Rami Kaib under en träningsmatch i februari.
Foto: Bildbyrån

Säsongen 2018 mönstrar Skövde AIK en hel A-lagstrupp med spelare från Skaraborg. Något som känns unikt, menar klubbchef Per Åstemo: ”Vi känner oss unika med det”. 

Det blir ett unikt år för Skövde AIK i år, hela A-lagstruppen består nämligen enbart av spelare från Skaraborg. Nu må Skaraborg vara ett avskaffat län, istället tillhör dem Västra Götalands län, sedan 1998 men det är fortfarande väldigt förankrat i Skövde att kalla det för Skaraborg vilket är tydligt bland företag och där lokaltidningen bland annat heter Skaraborgs Allehanda.

- Gamla Skaraborgs län, det är djupt rotat lokalt och alla företag heter så än. Allt är väldigt förankrat i Skaraborg, det är bygden och lite ”vi mot världen”, säger Skövde AIKs Marcus Peterson.

Trots att Skaraborg idag inte är ett eget län vill klubben ändå behålla det lokala och kollar därför främst efter spelare i Skaraborg. Något alla de 21 spelarna i A-lagstruppen vittnar om.

- Skövde AIK har från början kallats för bygdens lag och det handlar mycket om att vi helt enkelt plockat upp spelare som har tryggheten kvar, det vill säg närheten till familj, jobb och bostad. Det blir en säkerhet för både spelare och klubb. En annan del i ledet är att vi vill värna om talangerna som finns runtomkring, att de ska få en språngbräda i karriären – om de har ambitioner att gå vidare, berättar klubbchefen Per Åstemo och fortsätter att berätta om klubbens fastställda policy.

- Vi har en uttalad policy sedan vi kom upp till Division Ett 2007, det har varit att två spelare får plockas in som kommer utanför Skaraborg – och att vi lyfter två från de egna leden var säsong.

Klubbchef Per Åstemo (t.v.) och Gani Gerxhaliu (t.h.)

Klubbchef Per Åstemo (t.v.) och Gani Gerxhaliu (t.h.)

Under den förra sejouren i Division Ett värvade Skövde in en brasiliansk anfallare, Vandinho, under hösten för att rädda kontraktet – men en repris på det har klubbchefen svårt att se nu.

– Nej, det är en väldigt liten chans att det händer igen. Vi har en policy som vi tror på och som hänger ihop med föreningens bästa, menar Åstemo och blickar istället på klubbens akademi. 

– Vårt U19 spelar i Allsvenskan Norra och vårt U17 spelar i Division 1, målet är såklart att även U17 skall spela i allsvenskan. Vi vill ju lyfta upp två spelare till vårt representationslag varje säsong och då måste vi ge akademispelarna rätt förutsättningar och miljöer för att lyckas som spelare. 

Förutsättningar och miljö hänger förstås också ihop med att man kan erbjuda utbildning på orten, där har Skövde AIK en klar fördel att det finns ett fotbollsgymnasium centralt i Skövde.

– När spelarna börjar på fotbollsgymnasiet här i stan har de möjlighet att börja i vår akademi, på så vis får vi som klubb också en god och tidig kännedom om de duktiga talangerna i distriktet.
I U17-laget blandar vi då duktiga spelare från de egna leden med duktiga spelare från närområdet som kommit in på fotbollsgymnasiet, säger Per Åstemo – mer än nöjd över deras förutsättningar. 

Annars är det sociala medier som Skövde AIK mest fått uppmärksamhet för, med modern och ständigt nytänkande användning av sociala medier är klubben idag i princip rikskända.

- Det är vår marknadskille Marcus Peterson som har fria händer där, man får likställa våra
kanaler med honom. Till hjälp har han Erik Ottenvall som hjälper till med det grafiska vi gjort. 

– Det betyder jättemycket att folk uppmärksammar oss men strategin med sociala medier är ju att få folk till matcherna, det är en väg som är lite längre att gå än att bara få upp ögonen för oss. Men kan vi bygga upp det genom sociala medier så är det bra att vi når många, slår Åstemo fast. 

Titta på klippet nedan för att se hur Marcus Peterson presenterade det senaste nyförvärvet.

I just sociala medier har Skövde AIK trendat som #SambaSAIK i flera år, en titel de gärna fortsätter bära då det hänger ihop med både tränarens fotbollsfilosofi och gemenskapen.

Jag tror att vi kommer fortsätta trenda som Samba-SAIK ett tag till, och det gör vi gärna. Det har ju delvis med vår fotbollstränare att göra, att vi äger mycket boll och alltid har någon spelare som har det lilla extra. Men det kommer också delvis från att man bygger ett lag från stan, med en gemenskap där man gör allt tillsammans – det är från det Samba-SAIK kommer från egentligen. 

Med bara några veckor kvar till seriestarten är målet för såväl säsongen som framtiden spikad för Skövde AIK. Och det är en stolt klubbchef som blickar fram mot säsongsstarten.

- Vårt A-lag skall spela en attraktiv fotboll, och det vill vi göra även under hösten. Vi vill inte känna att vi behöver ändra spelidé under säsongen. Vi har ju som tidigare nämnt också en ambition att vi skall leverera en spelare uppåt i seriesystemet varje säsong, säger klubbchefen och fortsätter igen.

En sak som gör mig glad är när man zappat mellan cupmatcherna och sett att sex gamla Skövde AIK-spelare spelade i gruppspelet, det betyder väldigt mycket för min del, säger Åstemo avslutande.

Datum och tid för upptaktsträffen
Upptaktsträffen 2016

Upptaktsträffen 2016

Datum och tid för upptaktsträffen är fastställt. Upptaktsträffen går av stapeln på Scandic Grand Central i Stockholm, tisdag den 27 mars. Vi välkomnar alla tränare och sportchefer till denne ”kick-off” och bjuder även in media att delta på eftermiddagen.

Upptaktsträffen är vår stora årliga uppstart av Division 1 och ett bra tillfälle för lokalmedia att få komma nära och samla på sig relevant information om klubbarna inför säsongen. Det är också ett väldigt bra tillfälle för våra tränare och sportchefer att nätverka med varandra.

Det blir det åttonde året i rad som Ettanfotboll arrangerar upptaktsträff för Division 1. Tränarna för respektive lag får berätta om målsättningar och tankar inför årets serie. De pratar ungefär i 7-8 minuter där spelartruppen och annat intressant kommer att lyftas upp.

Fotboll, Allsvenskan, Upptaktsträff

De tidigare träffarna har besökts mangrant av alla klubbar och vi ser fram emot att få se minst en representant från var förening på plats i Stockholm. Upptaktsträffen är obligatorisk för alla klubbarna. Tränare och sportchefer träffas klockan 10:00 för föreläsning och nätverksträff, klockan 12:00 serveras det lunch i restaurangen och då bjuder vi också in media att delta – efter lunchen börjar upptaktsträffen och håller på fram till ungefär 16:00.

För klubbar: Var klubb har två platser till träffen. Anmälan görs genom att svara på inbjudan som har sänts ut till er genom att maila till jimmy.fors@ettanfotboll.se senast den 13 mars.

För media: Om ackreditering önskas maila jimmy.fors@ettanfotboll.se senast den 13 mars.
(OBS! Begränsat med mediaplatser, därför är det först till kvarn som gäller för ackreditering)

Diskutera gärna upptaktsträffen på sociala medier: #DivisionEtt2018 #Upptakt #Ettanfotboll

***

Program 

Datum: 27 mars
Adress: Kungsgatan 70, Stockholm

10:00 Föreläsning och nätverksträff
12:00 Lunch i restaurangen                                           (Media är välkomna)
12:30 Fotografering av tränarna
12:45 Svenska Spel presenterar oddsen
12:50 Intervjuer med tränarna
14:30 Paus med eftermiddagsfika
14:45 Intervjuer med tränarna
16:00 Avslutning

***

Efter avslutning får ni från media gärna göra enskilda intervjuer med tränarna. Men givetvis bjuds ni även in under vår genomgång med de alla tränarna att ställa frågor till dem då med.

Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här mittenkolumn
Placera dinLägg till en widget här högerkolumn
Placera dinLägg till en widget här fullbredd
Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här bred yta

RSS Svenska Fotbollförbundet

Tuff retur väntar för Linköping

Linköping har hamnat i ett svårt läge mot Manchester City i Champions League. Det blev förlust med 0-2 på onsdagskvällen och en jobbig hemmaretur är att vänta nästa vecka.

I nya numret av Magasinet!
Möter vi bland annat Tommy Söderberg som är bekymrad över var gemenskapen tar vägen i tomma omklädningsrum, Peter Wettergren om att vara nummer två, och Maral Mirzai om att döma herrlagsmatcher. Och mycket mer!
Oavgjort i kvalinledningen

P19-landslaget inledde Elite Round med en mållös match mot Ukraina i snökaoset i Rumänien. På grund av det kraftiga snöovädret sköts matchen upp en och en halv timme.

– Vi älskade att gå ut med dessa förutsättningar. Vi försökte verkligen att gå hem med alla tre poängen, men det var en 0-0-match så det smäller om det, säger förbundskapten Tomas Turesson.

Larsson och Hult kallas in

Förbundskapten Janne Andersson kallar in ytterbackarna Johan Larsson och Niklas Hult till den trupp som förbereder sig inför matcherna mot Chile och Rumänien.
Orsaken till detta är dels att Ludwig Augustinsson fick en känning i ena låret under dagens träning, dels att Emil Krafth dras med ryggproblem och därför avstod dagens träning.

Tomas Turesson inför Elite Round

Förra veckan kvalade P17-landslaget in till EM. Nu ska Tomas Turessons P19-landslag försöka göra detsamma. Ukraina, Rumänien och Serbien heter motståndet i Elite Round som inleds i dag onsdag.
– Både spelare och ledare är inställda på att göra avtryck här nere. Om det räcker till EM-slutspel, ja det får vi se. Det blir tufft, men vi kommer inte hit för att spela av matcherna. Vi är här för att ta oss vidare till slutspelet, säger förbundskapten Tomas Turesson.

F19-trupp till EM-kval 2

4-10 april spelar F19/99-landslaget sitt avgörande kval för en plats i sommarens F19-EM. Förbundskapten Anders Johansson har truppen klar inför Elite Round i Ungern.

adidas presenterar Sveriges nya bortatröja

"Miraklet i Milano" tog herrlandslaget till det första VM-slutspel på tolv år. Inför sommarens äventyr presenterar adidas nu den nya officiella bortatröjan.

U23-trupp till La Manga

U23-landslaget reser till La Manga i Spanien för en turnering 3-10 april. Förbundskapten Ulf Kristiansson har tagit ut en trupp om 22 spelare.

Intensiva dagar för herrlandslaget


Janne Andersson har samlat sin trupp inför landskamperna mot Chile 24 mars och Rumänien 27 mars. Playoffavgörandet mot Italien är historia och det är nya träningspass och matchprestationer som står på agendan, till att börja med en dryg vecka i Stockholm och rumänska Craiova.

Trupp till VM-kval mot Ungern

Efter fem träningslandskamper väntar VM-kvalspel för damlandslaget igen. Ungern står för nästa motstånd i VM-kvalet den 5 april och Peter Gerhardsson har presenterat truppen som reser till Szombathely för att plocka tre poäng.

- Det ska bli väldigt kul med VM-kvalspel igen, säger Peter Gerhardsson.

Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här mittenkolumn
Placera dinLägg till en widget här högerkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här mittenkolumn
Placera dinLägg till en widget här högerkolumn
Placera dinLägg till en widget här fullbredd
Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här mittenkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här högerkolumn
Placera dinLägg till en widget här fullbredd
Stadium
We stand united
GROLLS
Värmlands Revision AB
Markant Reklambyrå
Scandic - Hotell i Karlstad
Löfberg Fastigheter
SEQR - The mobile wallet
Adidas Sport Performance
Swish
Vår lagsida på Stadium Teamsales fom år 2015 -uppdaterad 2016.
Min Match - Säg Nej!
Spelklar - Folksam
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du handlar på nätet.
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du spelar hos Svenska Spel
ettanfotboll.se
CUFF firar 10-års jubileum 2015