cover

Fotbollsnyheter från Carlstad United BK

Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här bred yta

RSS - Carlstad United BK

David Ekelund inför matchen mot Syrianska FC

Efter en tung förlust mot BK Forward är det nu dags att ta sig an serietvåan Syrianska FC på Tingvalla IP

Denna artikel innehåller först en intervju där Carlstad Uniteds huvudtränare David Ekelund svarar på några frågor, därefter kommer lite fakta om Syrianska FC.

Intervju med David

En konstigt läge, mot BK Forward, att spela en halv match med två man mindre. Hur disponerar man laget när sådant inträffar?

Ja det är nog första gången jag varit med om det, både som tränare och spelare.

Det vi ville göra i andra halvlek var att hitta en lösning där vi kunde spela ett effektivt försvarsspel, samtidigt som vi hela tiden skulle ha både spets och bredd när vi hade bollen för att kunna bedriva någon typ av organiserat anfallsspel.

Vi hade bestämt oss för att ge Forward en rejäl fight i andra halvlek och vi var ju väldigt nära att kvittera vid flertalet tillfällen. Men det gäller att vara tålmodig och inte gå för det i fel lägen och riskera att motståndarna enkelt kan punktera matchen.

Mitt i förberedelserna inför nästa seriematch har ni också spelat DM-finalen mot Karlstad BK. Hur var ert spel i denna match?

Det var ingen bra match från vår sida. Vi hade en period i andra halvlek där vi rör oss och spelar på ett bra sätt, men på det stora hela var det ganska avslaget och tamt. Jag tror inget av lagen var särskilt laddade för matchen då både vi och KBK har viktiga matcher nu i helgen, och det syntes på planen.

Det positiva vi får ta med oss är att många spelare som av olika anledningar inte spelat så mycket sista tiden fick spela match.

På söndag väntar en ny viktig match när formstarka serietvåan Syrianska FC kommer på besök. Hur är känslan i laget inför den utmaningen?

Känslan är bra. Spelarna, och vi ledare för den delen, är inte nöjda med poängutfallet de senaste matcherna. Vi har i många av matcherna spelat tillräckligt bra för att få fler poäng, men inte lyckats.

Det är en revanschsugen trupp som tar sig an Syrianska på söndag.

Ni möttes ju redan i seriepremiären i en mycket rafflande tillställning där ni var nöjda med er insats. Syrianska har bytt tränare sedan dess.
Har detta resulterat i ett annat sätt att spela?

Ja men det har det såklart. De olika tränarna har alla haft idéer om hur de velat spela. Det är inga jättestora grejer, med det finns några skillnader med i våras. Men vad behöver vi inte gå in på nu.

Som ett resultat av varningar och utvisningar i senaste seriematchen blir det en hel del omkastningar i startelvan på söndag.
Kommer ert sätt att spela att ändras radikalt på grund av detta eller blir det bara smärre korrigeringar?

Spelsättet förändras i stort sett i alla matcher beroende på hur vi vill stänga ner motståndarna och hur vi vill anfalla mot dem, men det är små ändringar. Eller mer korrekt är nog att säga att delar i vår matchplan förändras, snarare än spelsättet.

Samma sak även beroende på vilka spelare vi har tillgängliga och vilka egenskaper de besitter. Vi har en bred trupp, så någon justering blir det nog, men kanske inga större grejer.

Syrianska har inte bara sex raka segrar man har också förmågan att avgöra i slutet av matcherna.
Vad är det som gör Syrianska så framgångsrika i årets serie?

Jag skulle först och främst säga att det beror på att de har ett lag med väldigt många skickliga spelare som spelat högre upp, en del har tom. vunnit SM-guld eller representerat Sverige på A-lagsnivå.

Med den individuella skickligheten så kan man vinna matcher även om spelet inte klickar fullt ut.

När ni, efter sommaren, möter lag för andra gången kan ni märka att motståndarna har ändrat taktik/formering mot hur det såg ut i våras?
Är det någon förändring som verkar vara allmängiltig?

Jag skulle väl säga att det inte är så många lag hittills som ändrat spelsätt eller formation, men några lag har gjort det.

Däremot är ju motståndarna, precis som vi, mer inlästa på vad det andra laget vill göra. Det är en sak att scouta lag på video och en annan att ha mött dem.

Fakta om Syrianska FC

I serien så här långt

En ganska trög inledning på säsongen fick till följd att SFC valde att byta tränarduo i början av maj. Nye tränaren stannade till början av juli, innan han försvann till Saudiarabien, och näste tränare stannade i två omgångar innan han återvände till Italien av personliga skäl.

Kvar står skadade spelaren Mattias Genc som nu har till uppgift att säkra Syrianskas återkomst till Superettan.

Syrianska ligger på andra plats i serien, två poäng efter Västerås SK och fyra före Carlstad United. Man har tagit fyra poäng mer på bortaplan än hemma.

Antalet gjorda mål är väl utspritt över nittio minuter med ett undantag, sista kvarten. En tredjedel av målen görs efter den 75:e minuten och faktum är att Syrianska har en nettovinst på nio poäng efter mål gjorda i slutet av matchen (14 erövrade poäng och 5 förlorade).

10 av 14 vinster, och 4 av 5 förluster, är med uddamålet.

Mål och varningar

Den interna skytteligan leds av förre allsvenske anfallaren Mathias Ranégie med 12 mål på 12 starter och 5 inhopp. Fem av målen är på nick och två via straff. Han skuggas av mittfältaren Seth Hellberg och anfallaren Sebastian Rajalakso, båda med sex mål.

Ranégie leder även varningsligan. Han har samlat ihop sju gula kort och det är tre bättre än yttermittfältaren Sani Tahir.

Fem senaste matcherna

Syrianska har vunnit de fem senaste matcherna och tre av dessa avgjordes efter den 81:a minuten. Man har avspisat alla tre örebrolagen samt Arameisk-Syrianska och Sollentuna.

Faktum är att SFC till och med har sex raka segrar och målskillnaden 13-4 i bagaget när man kommer till Karlstad.

Spelare i startelvan

Man har haft lite omkastningar i truppen beroende på skador och nyförvärv under sommaren. Startspelare som Martin Mutumba, Mattias Genc och Mattias Mete är knäskadade resten av säsongen.

Mittbacken Diego Brum har opererats för blindtarmen och beräknas vara tillbaka inom ett par veckor. Detsamma gäller för knäskadade anfallaren Alagie Sosseh.

Med detta som bakgrund har dock startelvan efter sommaruppehållet varit väldigt stabil. Nio spelare har start i minst fyra av de fem senaste matcherna.

Den senaste startelva(mot Sollentuna hemma) motsvarar till största delen den uppställning man har haft:
77.Dejan Garaca –
85.Isa Demir, 06.Noí Olafsson, 25.Denis Viana Da Silva, 23.Moses Makinde –
02.Ihab Naser, 05.Seth Hellberg, 04.Success Nwosu, 10.Nahir Oyal –
11.Sebastian Rajalakso, 13.Mathias Ranégie

Sju av dessa är nya för säsongen och två av dem, mittbacken Noí Olafsson(Nyköping) och yttermittfältaren Nahir Oyal(Arameisk-Syrianska), anslöt under sommarens transferfönster.

Naser och Hellberg gör sina andra säsonger för klubben medan målvakten Garaca är inne på sin sjunde.

Till detta har även offensive mittfältaren Stefan Ilic anslutit från GAIS under sommaren.

Förra mötet

Lagen möttes i seriepremiären i en mycket dramatisk match. CU satt i förar sätet genom ett tidigt mål av John Junior, SFC replikerade på straff i slutet av den första halvleken och drygt tio minuter in i den andra gjorde hemmalaget även 2-1, denna gång på retur efter en frispark.

CU reste sig dock rejält efter två mål på sju minuter men Syrianska visade upp sin styrka i slutet av matchen och kvitterade med en minut kvar på ordinarie tid.

Till slut blev det dock CU som drog det längsta strået då man, i den andra övertidsminuten satte 3-4 på straff.

Carlstad United stod för en mycket bra insats mot ett bra lag. Man följde den upplagda matchplan och lyckades bromsa några av deras anfallsvapen. Samtidigt visade CU ett rörligt och bra anfallsspel och utnyttjade de ytor man hade pratat om innan.

Laget visade också styrka när man kom tillbaka efter underläge i den andra halvleken

Inlägget David Ekelund inför matchen mot Syrianska FC dök först upp på Carlstad United.

U19: Swedlund inför matchen mot Södertälje FK

Efter seger mot Smedby AIS, och förlust i DM-finalen mot FBK Karlstad, tar Carlstad Uniteds juniorer emot Södertälje FK på lördag.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför matchen.

Seger mot Smedby senast men det satt hårt inne.
Hur var spelet och vad är du mest nöjd med från er sida?

Det gjorde det, men det borde kanske inte gjort det. Jag är väldigt nöjd med båda halvlekarna men mest nöjd med inledningen av andra halvlek.

Jag tycker att vi sökte våra 10:or mycket och också hittade in, dessutom skapade vi mycket yta för våra vingar – främst i djupled. Vi rullade boll med tålamod och låg kompakt i vårt försvarsspel, det var svårt för Smedby att spela igenom oss. Vi hade god koll på läget och spelade med harmoni.

När vi andra halvlek också kunde gå in och styra våra direktiv för att förbättra prestationen så blev det ännu bättre. Vi höjde bolltempot och drog isär Smedby ännu mer. Vi höjde också vårt försvarsspel och valde att sätta högre press, där vi tryckte på att alla lagdelar måste flytta sig som en enhet. Det gjorde också att vi kunde vinna boll högre upp i plan men lyckades inte alltid förvalta våra chanser.

Ni har just klarat av en DM-final mot FBK Karlstad.
Hur tycker du att ni genomförde den matchen?

Jag är väldigt uppgiven och nöjd, det är nästan svårt att bli “förbannad” över att vi förlorar på straffar efter 1-1. Vi följde matchplanen och jobbade med dem bitarna vi prata om och var otroligt dominanta genom hela matchen. Det är en period på ca 8min i första halvlek som vi bjuder in FBK lite men har fortsatt kontroll på matchen.

Samma sak sker i andra halvlek mellan 55:e och 70:e, det var lite hafsigt spel den perioden. Sedan tar vi kontroll och jobbar mer metodiskt sista 20min. Vi har stolpträff, farligt skott utifrån och några farliga djupledshot som tyvärr dock inte blir dem där klara chanserna vi vill åt. FBK gör det bra i sin box och sliter som bara den, så jag vill passa på att ge dem credd för just det.

Matchen går ju till förlängning och från minut 70 till minut 120 så skapar vi en del halvbra chanser men det behöver spetsas till ännu lite mer i just sista tredjedelen som vi också jobbar på. Under denna perioden har FBK kanske kring 3-4 skott på mål, som inte är speciellt farliga. Men en fotbollsmatch avgörs i flest antal mål och det ville sig inte för oss där idag.

Jag är alltså nöjd med vår prestation, och kanske är det också en del i att den där surheten och besvikenheten inte riktigt kommer. Vi gör en väldigt bra match, vi vet att vi för matchen, skapar mest och fortsätter jobba metodiskt och håller fokus på matchplanen samt våra uppgifter över helhet i 90+30min.

Jag uppfattade också att killarna var nöjda, klart besvikna – men nöjda med prestationen. Det är inte alltid resultatet går i enlighet med prestationen. Vi tar med oss många bra sekvenser och tendenser från matchen. Nya tag redan inför lördag!

Bara två dagars vila mellan DM-final och seriematch.
Blir spelarna slitna av detta eller är det bara inspirerande?
Hur försöker ni balansera så att spelarna hinner återhämta sig?

Det är nog båda delarna. Klart att det är fler matcher än vanligt under denna veckan men vi har tänkt på det i träning, så att vi ska vara fräscha.

Vi har ju en trupp på 24 spelare och det är endast två av dessa som är indisponibla. Det är skönt att vi har en bred trupp när vi dels har en lång säsong men också när det blir veckomatcher i form av DM.

Vi roterar därmed runt på hela truppen i dessa två matcher.

Nu väntar äntligen en hemmamatch efter tre raka bortamatcher när Södertälje FK kommer på besök. När ni möttes i maj blev det oavgjort(3-3) efter att ni tappade en 3-0 ledning.
Vilka lärdomar tog ni med er från den matchen?

Precis, det ska bli skönt! japp, 3-3 blev det… Efter en otroligt fin inledning hade vi ledningen med 0-3 efter 20 minuter. Sedan kom något som vi har tagit lärdom av: Om vi slutar jobba enligt matchplan, slutar springa och jobba hårt så straffar det sig.

Det är en mental bit som vi har jobbat med och som man ständigt behöver jobba med som fotbollsspelare, i synnerhet på ungdomsnivå. Som spelare bör man främst fokusera på sin och lagets prestation och fullständigt skita strunta i vad det står på resultattavlan.

Jag hoppas att alla spelare i United spelar för att bli bättre fotbollsspelare och inte för att vinna enstaka matcher. Att sedan en bra prestation och ett bra resultat (oftast) går hand i hand är en gammal sanning.

Södertälje kommer närmast från två raka förluster och har haft det tungt i serien.
Vad kommer att vara viktigt för er att fokusera på i denna match?
Något som måste förbättras från matcherna mot Smedby och FBK?

Ja, vi jobbar med en match i taget och nu är det Södertälje som står för motståndet. Som du nämner har de haft det lite tungt i serien och vänder nog en sådan trend mer än gärna. Jag förväntar mig ett Södertälje som kommer slita efter varje boll och göra det oerhört jobbigt för oss.

Det innebär, som alltid, att vi måste vara igång med våra huvuden och fokusera på de metoder vi jobbar med i vårt spel. Både när det gäller försvarsspel och anfallsspel. Jag vill också att det märks att vi tagit lärdom under säsongen från prestationer där vi inte varit fokuserade från början till slut.

Det vi främst behöver jobba med nu är spelet på den sista tredjedelen av planen. Vi behöver bli tydligare och mer konkreta i vårt anfallsspel med löpningar, spelvägar och vart vi vill komma till avslut. Det är också den delen vi jobbar hårdast med nu inför resterande del av säsongen. Det kommer vara huvudfokus, men vi släpper såklart inte våra övriga delar i vårt spel.

Efter lördagens match har ni tre raka matcher mot topp-4 lag i serien. Tuffa matcher mot tufft motstånd. Är ni redo för detta?
Hur är läget med skador och sjukdomar?

Vi är absolut redo för detta! Killarna är bättre än förr och vi har kommit otroligt långt i vår utveckling. Det är givetvis kul att få möta motstånd där det sannerligen sätts på prov. Jag tror samtliga ser fram emot denna perioden, det gäller att vi fortsätter vara lika fokuserade på prestationen och inte svävar iväg och börjar räkna poäng/resultat.

Gällande sjukdomar så hade vi en tuff period inför matchen mot Smedby men nu verkar det vara över, skönt! På skadefronten har vår målvakt Jesper Johansson dessvärre råkat ut för en knäskada och befaras vara borta resterande del av säsongen. Erik Nyman har heller inte gjort några större framsteg i sin rehabilitering gällande sitt knä sen i april, och ser också ut att missa kvarvarande matcher.

Samuel har inte gått fullt i träning men börjar sakta men säkert belastas lite mer och prognosen där ser mycket bra ut. Viggo har problem med en höft och där tonar vi ned belastningen något men båda dessa spelare ser snart ut att vara tillbaka.

Karl Eriksson är också åter i träning efter lite jobb på annan ort och sjukdom, i och med att han tidigare varit skadad måste vi vara försiktiga med ökningen där men han tränar för fullt.

Inlägget U19: Swedlund inför matchen mot Södertälje FK dök först upp på Carlstad United.

DM-veckan

(uppdaterad 2018-09-21)

Nu är veckans båda DM-finaler avklarade och Carlstad United drog tyvärr det kortaste två gånger om.

Time2Change Cup(DM Seniorer)

Tittelförsvarande Karlstad BK lyckades försvara DM-titeln genom att besegra Carlstad United med 2-0 i en match som var mållös fram till den 76:e minuten då KBK satte 1-0. Detta skedde tre minuter efter att CU:s försvarare Erik Sachs blivit utvisad. Med några minuter kvar av matchen utökade gästerna till 2-0 vilket också blev slutresultatet.

DM Juniorer

Drabbninen mellan Carlstad United och FBK Karlstad blev en målmässigt jämn historia där den första halvleken blev mållös.

Hemmalaget tock ledningen i den 51:a minuten via en straff. Tämligen omgående replikerade CU till 1-1 och det var ett resultat som stod sigg matchen ut inklusive 30 minuters förlängning.

Ävn under straffsparksläggningen följdes lagen fram till den sjätte straffen. FBK satte sin straff och satte därmed en stor press på CU som tyvärr missade. FBK blev därmed DM-mästare för juniorer.

Inlägget DM-veckan dök först upp på Carlstad United.

Första bortaförlusten

(uppdaterad 2018-09-18)

Alla sagor har ett slut och i lördagens match mot BK Forward kom säsongens första förlust på bortaplan. Det hela inleddes bra när CU tog ledningen redan efter sex minuter. Tyvärr kvitterade hemmalaget efter ytterligare sex minuter.

Utvisningen på Uchenna Ike redan efter 27 minuter var en första indikation på att detta skulle bli svårt. När sedan Erik Jernberg drog på sig två varningar, med efterföljande straff, i slutet av den första halvleken var CU:s öde beseglat.

Med två man mindre hela andra halvleken ska CU ha en eloge för sin insats. Det tredje målet på tilläggstid är inget att säga om.

Matchfakta

Startelva

Tobias Johansson
Thomas Boulesteix
Ludvig Gran
Erik Jernberg
André Jernberg
Oscar Lander
Uchenna Ike
Erik Sachs
John Junior
Simon Klänge
Oscar Danielsson

Ersättare

Lars Augustsson
Eric Forsberg
Joel Gustavsson
Linus Almqvist
Simon Molander
Michel Yanez Hernandez
Rafael dos Santos da Silva

Byten

61 Oscar Lander -> Rafael dos Santos da Silva
74 Erik Sachs -> Joel Gustavsson

Varningar/Utvisningar

Uchenna Ike(utvisning)
John Junior (hans sjätte)
Erik Jernberg(2 gula=utvisning)
Simon Klänge (hans fjärde)

Mål

06 0-1 Uchenna Ike
12 1-1 Gracia Tanda
44 2-1 Anderson Ponciano (Straff)
92 3-1 Gracia Tanda

Davids kommentar

Första halvlek

Vi inledde matchen riktigt bra och gjorde ett tidigt ledningsmål samt skapade två bra lägen till som blockades från nära håll av motståndare. Dessvärre kvitterade Forward ganska tidigt efter en hörna där bollen först gick förbi målet och sedan slogs tillbaka in framför och styrdes in.

Vi fortsatte föra matchen efter målet, men blev lite för statiska mot deras tajta försvarsspel och skapade inte så mycket även om vi hade bollen.

Efter dryga 25 minuter åkte Uchenna Ike på ett rött kort efter en duell där vi(!) fick frispark. Ike blev fasthållen och ville ta sig loss men träffade deras spelare med en armbåge mot huvudet och fick lämna planen.

Direkt efter utvisningen var vi ytterst nära att ta ledningen efter en hörna, men avslutet från bara någon meter gick utanför. Trots utvisningen höll vi uppe spelet åt båda håll och det var relativt jämnt.

Med drygt fem minuter kvar av halvleken åkte vi inom loppet av knappt två minuter på tre helt osannolika gula kort och en straff emot.

Då två av de tre gula gavs till Eric Jernberg fick även han lämna planen och vi fick spela sista 50 minuterna med två spelare färre. Forward satte straffen och tog med sig 2-1 in i paus.

Andra halvlek

Såklart är det mycket känslor i paus, men vi lyckades ladda om och bestämde oss för att ge Forward en match i andra halvlek, trots det numerära underläget.

Vi genomförde halvleken på ett väldigt bra sätt och hade två-tre riktigt bra lägen att kvittera samt några hörnor och frisparkar innan Forward till slut punkterade matchen på stopptid.

Summering

Om jag ska försöka mig på en sammanfattning så gör vi en spelmässig ganska bra match, även efter den första utvisningen. När vi sedan får ytterligare en utvisning samt en straff emot oss blir det såklart väldigt tufft.

Jag är ändå otroligt stolt över hur spelarna klarar av att fokusera om inför andra halvlek. De sliter på ett fantastiskt sätt och ger inte upp matchen förrän domaren blåser av. Vi visar en grym lagmoral i en svår situation, all heder till spelarna.

Inlägget Första bortaförlusten dök först upp på Carlstad United.

Ted inför matchen mot BK Forward

Efter några matcher där CU inte har fått med sig resultaten besegrade man Team TG hemma på Tingvalla med 3-1. Ett skönt besked inför den svåra bortamatchen mot BK Forward.

Denna artikel innehåller först en intervju där Carlstad Uniteds tränare Ted Waltersson-Larsson svarar på några frågor, därefter kommer lite fakta om BK Forward.

Intervju med Ted

En stabil insats mot Team TG och tre mål.
Blev matchen som ni hade förväntat er?

Vi visste att TG skulle komma stärkta till Tingvalla efter klar seger mot ”Bissarna” i omgången innan, men bestämde oss trots detta i veckan för att gå ut och föra matchen från start. Som du säger en bra genomförd match från vår sida, såväl arbetsmässigt som utifrån den gameplan vi hade inför.

Vad var det som avgjorde till er fördel?

Tålamod och det man på fotbollsspråk så vackert kallar för ”Consistency”. Trots ett relativt tidigt baklängesmål under en bra period och stort spelövertag utan utdelning fortsätter vi metodiskt och tålmodigt göra det vi ska tillsammans ute på plan matchen igenom. Det är inte en slump att vi i år gått segrandes ur flera tillställningar där just tålmodighet varit vårt signum i matcherna.

Thomas Boulesteix startade för fjärde gången i serien och fick kröna detta med sitt första mål i den svarta dressen.
Vad har han tillfört till ert spel?

Med Thomas tillkomst under sommarfönstret har vi både spetsat och breddat till våra alternativ på mittbackspositionerna och därmed så klart gett oss ytterligare en dimension i träning och laguttagning.

Thomas har spännande mittbacksegenskaper såväl med som utan boll, vilket gör att han kan bidra både i det defensiva som det offensiva spelet utifrån sin roll på plan.

Vi fick se ytterligare en premiärmålskytt, Oscar Danielsson. Två mål för IF Franke(division 3) förra säsongen och nu första målet i division 1.

Hur kommer det sig att det målet kommer först nu med tanke på Oscars offensiva läggning?

Roligt för Oscar som alltid lägger ner hårt arbete på plan, men som också längtat efter att få sätta dit en boll i maskorna på Tingvalla!

Som du skriver är Oscar en spelare med både offensiva och defensiva kvaliteter, och ifrån mer naturligt framskjutna positioner skulle säkerligen målnollan varit struken långt tidigare in på säsongen.

I sin roll som vinge hos oss finns dock andra fundamentala prioriteringar i spelet att ta hänsyn till som kanske inte alltid är helt förenliga med återkommande målskytte. Samtidigt finns det däremot så klart en härlig utvecklingspotential att ifrån denna position oftare ta sig in i box vid heta situationer.

Före matchen mot Team TG hade ni fem matcher med mycket liten poängutdelning (fyra av 15 möjliga). Egentligen är det lite ofattbart att ni fortfarande är med i kampen om topp-2 placeringarna.
Vilka är era kommentarer till detta?

Visst har det varit en klart skralare poängskörd än vad vi varit vana vid under tidigare femmatchersblock, men att toppstriden fortfarande lever för oss skulle vara smått ofattbart håller jag inte med om.

Under en 30 matcher lång säsong är det fullt beräkneligt med både lättare och tuffare perioder, och – precis som i andra serier – gäller detta även topplagen i division 1 norra.

Vi har nu nio härliga matcher kvar som var och en förekoms av hårt arbete, noggranna förberedelser och ett infernaliskt go på träningsplanen. För vår del låter vi pressen ligga kvar på de uttalade storfavoriterna och fokuserar enbart på våra egna prestationer hela vägen fram.

Ska man tolka faktumet att Jesper har dragit på sig tre gula kort på de sex matcher han har varit med i startelvan som att han börjar komma upp i varv efter sin skada?

Är det inte snart läge att låta honom starta på topp så att han, efter 45 matcher från start och 13 inhopp, äntligen får göra sitt första seriemål för Carlstad United?

Haha. Jag tror faktiskt att du besvarade båda frågorna där på egen hand. En Jesper Karlsson dansandes bland ostskivor är definitivt en Jesper Karlsson i sund och god form. Med andra ord finns inga anledningar för oss från sidan att diskutera eventuella forwardsinhopp inom den närmsta framtiden…

Har ni tagit er igenom förkylningar och småskavanker nu så att ni tränare har alla spelare disponibla inför nästa tuffa utmaning, BK Forward på Trängens IP?

Nog börjar det (peppar peppar) ljusna lite på den fronten efter några veckor av alldeles för mycket återkommande bekymmer. Som alltid handlar det om att ha så många som möjligt fräscha och friska säsongen ut för att kunna fortsätta driva på träning och matchförberedelse av högsta kvalitet.

I våras mötte ni BK Forward redan i den andra omgången och lyckades bärga en poäng via en straff en kvart ifrån slutet.
Hur har ert sätt att spela förbättrats sedan dess?

Den matchen minns vi nog lite annorlunda från bänken gentemot från åskådarplats. Vi var – trots att kvitteringen kom sent på straff- nöjda med stora delar av matchen mot Forward i våras och tyckte nog att vi skulle haft med oss en trepoängare i efterhand.

Med det sagt har vi så här 19 tävlingsveckor senare – precis som BK Forward – definitivt tagit steg framåt såväl spelmässigt som förberedelsemässigt.

Höstens upplaga av BK Forward har visserligen tappat sin skyttekung Josef Ibrahim till Degerfors, och haft lite problem med skador på nyckelspelare, men efter sommaruppehållet har man trots allt pressat både serietvåan Syrianska och seriefyran Umeå till det yttersta. Dessutom har man vunnit över Linköping som för närvarande ligger på sjätte plats i serien.

Vilken typ av spel kommer det att bli i denna match och vad måste ni ta med er från segermatchen mot Team TG?

Jag minns i våras inför hemmamatchen att jag i den intervjun nämnde BK Forward som en nykomling kapabel till att ta poäng av de flesta lag i denna serie. När vi nu möts igen har det visat sig rätt, vilket inte minst deras poängskörd som nykomlingar så här långt visar.

Forward äger sin styrka i kollektivet och för oss handlar det om att tackla matchen med samma attityd som senast mot TG. D.v.s. att gå ut för att föra och vinna matchen genom prioritering av vår gameplan och det hårda gemensamma jobbet.

Fakta om BK Forward

I serien så här långt

”Återkommaren” BK Forward inledde säsongen riktigt bra. Laget var obesegrat de sju första omgångarna med 13-7 i målskillnad. Hade det inte varit för att man följde upp detta med tre segrar på nästa nio matcher hade BKF kunnat blanda sig i kampen om att få kvala till Superettan. Sex av åtta förlustmatcher är med uddamålet.

BK Forward ligger för närvarande på nionde plats i tabellen. Man har två poäng upp till en femteplats och tio poäng tillgodo på nedflyttningslagen. Man är klart bättre på hemmaplan. I år har det blivit tre förluster på Trängens IP och det är mot Akropolis (3-4), Umeå (0-1) och Syrianska (0-1).

Laget gör de flesta av sina mål i matchens inledning och i den sista kvarten medan man är målmässigt sämst i mittenkvarten i respektive halvlek.

Under sommaren försvann Josef Ibrahim till Degerfors IF medan den unge offensive Adrian Johansson lånades in från samma klubb.

Mål och varningar

Lagets meste målskytt är fortfarande Josef Ibrahim trots att han numer spelar i Degerfors. Ibrahim mäktade med tolv mål i BK Forward och han skuggas av Anderson Ponciano (10) och Grace Tanda (8).

Mittfältaren Axel Wettéus är lagets mest varnade spelare med sina fem gula kort: Ett till och han får vila för andra gången denna säsong. Ytterligare fyra spelare riskerar avstängning.

Fem senaste matcherna

BK Forward har bara vunnit två av de senaste fem matcherna men då bör det poängteras att i förlustmatchen mot Syrianska(0-1) gjordes segermålet i den fjärde övertidsminuten. Även nu senast kom segermålet för Umeå i matchens absoluta slutskede.

Dessa två uddamålsförluster är, tillsammans med vinsten mot Linköping (3-1), bevis på att BK Forward säljer sig dyrt i matcherna. Den tredje förlusten kom mot Karlslund i ett hett Örebro-derby och vi vet alla att i derbyn är det helt andra parametrar som styr.

Spelare i startelvan

När man tittar på startelvorna i de fem senaste matcherna kan man konstatera att det är nio spelare som har startat i minst fyra av dessa matcher. Man kan med fog påstå att dessa spelare utgör stommen i laget:

Målvakt: 01.Jeffrey Gal
Försvarare: 16.Anton Renmark, 03.Sam Oki, 08.Daniel Björkman(K), 17.Christopher Alp
Mittfältare: 19.Axel Wettéus och 23.Kevin Johansson
Anfallare: 09.Anderson Ponciano, 20.Grace Tanda

Inför den senaste matchen (Umeå borta) hade man dock problem med skador och/eller skadekänningar. Det innebar att anfallaren Anderson Ponciano och vänsterbacken Christopher Alp inte var med i truppen. I den 27.e minuten var dessutom mittbacken Sam Oki tvungen att kliva av. Att med tre givna startspelare borta ter sig den knappa förlusten än mer imponerande.

Försvararna 05.Jesper Åman och 15.Adnan Catic, mittfältarna 06.Amadou Kalabane och 11.Johan Olsson samt offensive 18.Eliyo Türken har kommit in och fyllt luckorna.

Förra mötet

Carlstad United har mött BK Forward elva gånger i seriesammanhang. Fem av matcherna har slutat oavgjort och fyra med seger för Carlstad United.

När lagen möttes på Tingvalla i april slutade matchen oavgjort(1-1) sedan Erik Jernberg kvitterat på straff i den 78:e minuten.

CU hade perioder i matchen, främst inledningen på båda halvlekarna, där de var riktigt bra och borde ha fått utdelning. CU hade också perioder där de blev lite övermodiga i sitt spel och ibland även stressade till beslut istället för att fortsätta vara metodiska.

Sett till målchanser borde CU kanske fått med sig alla tre poängen. Samtidigt var Forward farliga när de kom på avslut och CU kunde ha fått med sig noll poäng.

Inlägget Ted inför matchen mot BK Forward dök först upp på Carlstad United.

Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här mittenkolumn
Placera dinLägg till en widget här högerkolumn
Placera dinLägg till en widget här fullbredd
Stadium
We stand united
GROLLS
Värmlands Revision AB
Markant Reklambyrå
Scandic - Hotell i Karlstad
Löfberg Fastigheter
SEQR - The mobile wallet
Adidas Sport Performance
Swish
Vår lagsida på Stadium Teamsales fom år 2015 -uppdaterad 2016.
Min Match - Säg Nej!
Spelklar - Folksam
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du handlar på nätet.
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du spelar hos Svenska Spel
ettanfotboll.se
CUFF firar 10-års jubileum 2015