cover

Fotbollsnyheter från Carlstad United BK

Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här bred yta

RSS - Carlstad United BK

Ted inför mötet med FC Linköping City

På söndag väntar en spännande match mot FC Linköping City. En ny bekantskap för United.

SMHI förutspår lätt molnighet och 25 grader, 3 m/s. Alltså perfekta förhållanden för att besöka Tingvalla IP.

Nu ska Carlstad United försöka ta sin andra hemmaseger för säsongen.

Ett litet historiskt perspektiv

Säsongen är lång och man ska inte förhäva sig, men det är på sin plats att påminna alla United-supportrar om vilken unik säsong detta kan bli om stödet, skickligheten och turen är den rätta.

Tidigare säsonger har Carlstad United haft en säregen förmåga att börja säsongerna lite darrigt för att sedan, efter sommaruppehållet, spurta och förbättra tabelläget. Detta är Carlstad Uniteds, totalt, nionde säsong i division 1. Aldrig tidigare har man samlat så många poäng efter sju omgångar.

Säsongen 2008 hade man 11 poäng och 7-5 i målskillnad. Det är enda gången, förutom innevarande säsong, som man har haft en positiv målskillnad efter sju matcher. Aldrig tidigare har man gjort över tio mål och bara två gånger tidigare har man släppt in färre mål.

Frågor till Ted

Hemsidan har varit i kontakt med Carlstad Uniteds tränare Ted Waltersson-Larsson för att få svar på några frågor runt den senaste matchen och inför söndagens drabbning på Tingvalla IP.

Bra start mot Rynninge i helgen. Jag förstår att det är ett önskemål men är det verkligen möjligt att föra en hel match på samma sätt som ni gjode den första halvtimmen mot Rynninge?

Som du säger gör vi en bra första halvtimme senast då vi arbetar metodiskt och lyckas få tidig dubbel utdelning med den matchplan vi satt upp. Efter detta varieras bra perioder med mindre bra perioder matchen ut. Det är svårt, på alla nivåer fotboll spelas, att hålla samma tryck mot en motståndare under 90 minuter.

Den primära utmaningen för alla lag är att förlänga sina bra perioder och samtidigt höja nivån och stabiliteten i mindre bra perioder. Detta gäller även oss! Ju bättre man lyckas med den ekvationen, desto större möjlighet ger man sig att vinna matchen.

Naturligtvis är jag inte helt opartisk men Rynninge-matchen var den andra matchen i rad där jag tycker att CU gör snygga mål medan motståndarnas mål kommer ur slumpsituationer och dessutom ändrar matchbilden.

Är det möjligt att höja effektiviteten i avslutningarna och därmed döda matcherna?

Haha, snyggheten i målen får du bedöma.
Att höja effektiviteten i vårt anfallsspel är däremot något vi jobbar frekvent med i träning, match och analysarbete. Med andra ord att hela tiden förflytta barriären högre utifrån att omsätta bollinnehav till fler och fler målchanser, och därmed målchanser till fler och fler mål.

”Micha” Hernandez fick äntligen göra debut i den svarta dressen i DM-matchen mot Arvika. Hur gick det för honom?

Som sagt glädjande att de spelare som varit borta ett längre tag börjar komma tillbaks i uttagningsbart skick, däribland Micha.
Micha kom in piggt i andra halvlek på höger vingeposition och fick nyttiga matchminuter i kroppen inför det täta matchandet vi har framför oss.

Även Simon Molander var tillbaka på planen som målgörare.
Hur är hans status efter skadorna?

Molle är tillbaks i god vigör och fick som du säger fira skadecomebacken som målskytt mot Arvika. Han har naturligt efter längre frånvaro en bit kvar till fysisk form men tränar fullt och tar varje vecka kliv mot 100%.

Linköping är ett målsnålt lag som endast en gång av sju har låtit motståndarna göra fler än ett mål i matchen.
Vad kommer att vara viktigt för CU med tanke på detta?

Linköping har haft en bra start och visat upp såväl defensiva som offensiva kvaliteter i de inledande omgångarna. Viktigast för vår prestation är dock att vi går in med samma attityd till det hårda jobbet samt att vi förhåller oss till sättet vi bestämt oss för att approacha matchen på.

När vi håller rätt prioriteringar i vårt kollektiva försvarsspel vet vi också att vi får ut som mest av vårt spel framåt.

Linköping har spelat samtliga av årets seriematcher på konstgräs medan CU har spelat de fyra sista på naturgräs.

Har ni acklimatiserat er på naturgräset med tanke på marginaler i passningsspelet etc. och är det något som kan ge er fördelar mot Linköping

Jodå, för varje match och träning vi genomför på riktig matta vänjer vi kropp och knopp mer och mer vid underlaget och dess egenskaper. Får jag gissa har dock säkert även Linköping lagt en del av veckans träningar på naturgräs för att förbereda sig bäst möjligt inför söndag.

Oavsett hoppas jag framförallt att ett soligt Tingvalla och revanschlusta på hemmaplan, tillsammans med en ordentlig publikskara på plats, ska ge oss större fördelar än underlaget. Vi ses på söndag!

Inlägget Ted inför mötet med FC Linköping City dök först upp på Carlstad United.

Inför: Om FC Linköping City

Efter två segrar mot Rynninge(serien) och Arvika Fotboll(DM) är det nu dags att ta sig an nykomlingen FC Linköping City på Tingvalla IP.

Linköping har radat upp fyra raka matcher utan förlust och ligger nu på en sjundeplats i serien, sex poäng efter Carlstad United. Det är en ytterst kompetent motståndare med många skickliga spelare i laget. Får de bara fart på målskyttet så kommer trepoängarna att ramla in.

Här kommer lite information om FC Linköping City.

Om klubben

Kort historik

Fotbollen i Linköping har genomlevt ett antal sammanslagningar och ombildningar.
1912 bildades BK Derby
1941 bildades IF SAAB
1981 bildades Linköpings FF genom sammanslagning av IF SAAB och BK Derby
1984 ombildades BK Derby fotboll efter missnöje med fusionen 1981
1981 bildades FC Syrianska Linköping
1994 bildades FCS Babylon genom en sammanslagning av FC Syrianska Linköping och FC Babylon.
2003 ombildades FC Syrianska Linköping
2009 bildades FK Linköping och ersatte Linköpings FF
2013 bildades FC Linköping City genom sammanslagning av FK Linköping och FC Syrianska Linköping

2013, när klubben bildades, var visionen att nå Superettan inom sex år.

Från division 3 till division 1

Sedan 2013 har klubben sakta men säkert avancerat uppåt i seriesystemet. Redan första säsongen vann man sin division 3-serie. Skyttekungen, med 24 gjorda mål, hette Josef Haddad. Numer spelar han i Enebybergs IF.

Första säsongen i ”tvåan” blev det en blygsam niondeplacering. Säsongen 2015 kom man tvåa, nio poäng efter Sleipner. Josh Bragg vann den interna skytteligan med elva mål. Han lämnade sedan för Bodens BK.

Inför 2016 förstärktes truppen med bl.a. mittfältsduon Kyle Lloyd Knotek(USA) och Michael Uwezu(England). Resultatet blev en ny andraplats, sex poäng efter Arameisk-Syrianska. Nu blev Uwezu skyttekung med sina 12 mål. I den efterföljande kvalserien blev Karlbergs BK för svåra.

Truppen stärktes ytterligare inför 2017. Givna startspelare som amerikanske målvakten Michael Hartmann (norska Kolstad FK), armeniske högeryttern Levon Pachajyan (Södertälje FK) och anfallaren Esat Jashari (Motala AIF). Dessutom anslöt den japanske vänsterbacken Yasuoka Takuto från serbiska OFK Beograd efter sommaruppehållet.

Nu blev det äntligen serieseger och avancemang. Esat Jashari, som hade gjort 22 respektive 26 mål under de två tidigare säsongerna i tvåan, motsvarade förhoppningarna i sin nya klubb och satte 17 ”pytsar” för Linköping.

Säsongen 2018

Statistiskt sett

För att vara nykomling har inledningen på serien varit klart godkänd. Endast en förlust på de inledande sju matcherna talar för att vi kan stryka epitetet ”nykomling”.

Man har haft ett tätt försvar med endast sju insläppta mål. Det som har fallerat en aning är målproduktionen. Nio mål är lite för knapert för att tränaren Melke Alan ska vara helt nöjd. Förra årets skyttekung, Esat Jashari, har hittills bara gjort två mål. Det är dock viktigt att notera att Linköping har gjort fler mål på bortaplan än hemma på Linköping Arena.

Linköping är obesegrade på hemmaplan medan det har blivit fyra poäng av nio möjliga borta. Om SvFF:s matchrapporter stämmer leds varningsligan av mittbackarna Patrik Johansson (tre gula) och Ivan Bukenya (ett rött och ett gult) vilket innebär att båda två är avstängda på söndag.

När det gäller gjorda mål så förlorar Linköping första halvleken med 3-5. Fyra av de insläppta målen kommer i kvarten före paus. Den andra halvleken vinner man med 6-2.

Nyförvärv

Elva nya spelare har anslutit till laget inför säsongen 2018.
Sju av dessa har förekommit i startelvan:
Pontus Rödin (försvarare, AFK Linköping)
Erik Olofsson (försvarare, Team TG FF)
Ivan Bukenya (försvarare, East Bengal FC – Indien)
Dominic Furness (innermittfältare, Box Hill United – Australien)
Lawson Sabah (innermittfältare, IFK Göteborg – Lån)
Fredrik Alm (yttermittfältare, Åtvidabergs FF)
Matheus Garcia Fernandes (yttermittfältare, Brasilien)

De fem senaste matcherna

2018-04-21 Umeå FC – FC Linköping City 3-2
2018-04-28 FC Linköping City – Akropolis IF 0-0
2018-05-06 Skellefteå FF – FC Linköping City 1-1
2018-05-12 FC Linköping City – Sollentuna FF 1-0
2018-05-19 FC Linköping City – Sandvikens IF 1-1

Senaste matchen

Linköping satte hög fart direkt och fick in bollarna i Sandvikens straffområde.

man hade bollen i Sandvikens mål redan efter dryga 21 minuter när en boll från Esat Jashari, något turligt, gick fram till Fredrik Alm som lurade en utrusande målvakt och slog in bollen i det övergivna målet. Målet dömdes dock, bort för hands sedan huvuddomaren hade konfererat med linjemannen.

I inledningen av den andra halvleken kom dock målet då en centralt placerad Michael Uwezu fick bollen vid straffpunkten och bombade in 1-0.

I den 73 minuten kom dock kvitteringen sedan en egen mittfältare nickat bollen i eget mål efter inlägg från högerkanten.

I slutet av matchen hade dock Linköping den hetaste chansen till tre poäng när vänsterbreddaren Ilir Terbunja kom i en kontring i den fjärde övertidsminuten. Han tog sig fram till vänster i straffområdet men skottet från den snäva vinkeln tog i stolpen.

Truppen

Stabil stomme

Tio spelare har startat i minst fem av de sju matcherna. Startelvan senast, mot Sandviken, är ett bra exempel på hur det har sett ut under våren

01.Michael Hartmann –
24.Pontus Rödin, 06.Patrik Johansson, 03.Ivan Bukenya, 16.Yasuoka Takuto –
11.Kyle Lloyd Knotek, 18.Lawson Sabah –
19.Levon Pachajyan, 51.Michael Uwezu, 21.Fredrik Alm –
10.Esat Jashari

Förändringar inför söndagen

Båda mittbackarna är troligtvis avstängda. När lagkaptenen Patrik Johansson var borta senast så fick Pontus Rödin kliva in ett steg och Erik Olofsson kom in på ytterbacken. Frågan är vad tränare Alan ska göra nu om båda mittbackarna saknas.

I truppen finns också högerbacken Henrik Larsvik, mittbacken Mikael Saglamoglu(Östers IF U19) och defensive mittfältaren Christoffer Forsell(Assyriska FF) men dessa har inte startat någon match i årets serie.

Den position som man har växlat mest på är till vänster på mittfältet. Där har Ilir Terbunja startat i fem av matcherna. De två senaste matcherna har det dock varit Matheus Garcia Fernandes och Fredrik Alm som har alternerat på den platsen.

Kuriosa

FC Linköping City är den 107:e unika motståndaren som Carlstad United har mött i seriespel genom åren.

Inlägget Inför: Om FC Linköping City dök först upp på Carlstad United.

U19: Swedlund inför matchen mot Södertälje FK

Tack vare en seger mot Smedby är CU tillbaka på vinnarspåret efter den stora förlusten mot Degerfors.

Hemsidan har ställt några frågor till U19-tränaren Jesper Swedlund inför bortamatchen mot Södertälje FK.

Seger mot Smedby i söndags med 5-2 efter två snabba inledningsmål.
Hur lyder din summering av matchen?

”De va la gött”, haha! En match som vi dikterade och styrde från början. Vi följde de principer som vi jobbar med och den matchplan vi hade lagt upp.

Vi fick, som du säger, utdelning tidigt i matchen. Det var helt rättvist då de första 25 minuterna nog får klassas som vår bästa prestation i år, hittills. Vi skapade ytor och tid med boll för varandra. Då är det enkelt att spela fotboll.

Efter dryga halvtimmen slog vi av på takten och hjälpte inte varandra riktigt lika mycket som innan. Det var som att vi förlitade oss på att vår lagkamrat skulle fixa varje situation. Vi kontrollerade fortfarande matchen i sin helhet men Smedby bet sig in lite och fick utdelning strax före halvtidspaus.

Efter ca 15 minuter in i andra tog vi tag i det igen. Vi styrde och ställde vilket innebar att bollinnehavet åter ökades till vår favör. Vi ändrade lite och fick in pigga och spelsugna ben. De sista tio minuterna följde vi inte alls matchplanen och det blev, tyvärr, lite nonchalant på många håll.

I det stora hela är jag mycket nöjd med prestationen! Vi spelade fantastiskt fint emellanåt och gjorde ett otroligt jobb direkt när vi tappade boll.

Ditt vinstrecept inför matchen var ”högre bolltempo”, ”hota i djupled” och ”inte bli så statiska och lättlästa”. Blev det som du ville?

Just precis. De bitar du nämner var mycket bättre nu än i den förra matchen. Vi tryckte på det under veckans träningar och det gav också resultat. Vi hade även de tre sakerna som extra fokuspunkter inför och under matchen.

Många av spelarna var fantastiska i dessa delar och det är givetvis roligt att det ger resultat. Det resultatet är viktigare än sifferresultatet.

Var det viktigt att få någon sorts rekyl efter förlusten mot Degerfors?

Det är alltid skönt att få studsa tillbaka snabbt. Men det är klart att det är stor skillnad på möta ett lag som Smedby jämfört med Degerfors om man ska jämföra just de två matcherna.

Det viktiga var att vi studsade tillbaka spelmässigt och i vår prestation. Sen att de hänger ihop med att vi också får utdelning är bara positivt. Då vet vi vad som krävs av oss själva.

Mohammed Lashkari svarade för ett hattrick.
Vad är han för en typ av spelare.

Det är nog inte heller det sista hattricket för i år. ”Mommo” är en otroligt målfarlig kille som är skicklig på många delar i spelet. Han är teknisk, rapp, stark och har en otrolig vilja!

Förra året var han skadedrabbad och det har vi successivt jobbat upp nu för att kunna ha honom på plan. Håller han denna fina form även i fortsättningen kan han vara med och slåss om skytteligatiteln! Det hoppas vi på!

Nu väntar en bortamatch mot 13:e placerade Södertälje FK, som ännu inte har vunnit någon match i serien.
Vilka blir dina direktiv till spelarna inför denna match?

Direktiven blir dem samma som inför varje match. Vi jobbar med vår prestation och den vill vi vara nöjda med. Den är lika viktig oavsett vem vi möter.

Jag vill att vi fortsätter bygga på ifrån de bitarna som vi gjorde bra senast samt utvecklar och förbättrar dem bitarna vi inte har varit lika nöjda med under föregående matcher.

Precis som i alla andra matcher behöver vi följa matchplanen och gör ett hårt jobb över 90 minuter. Gör vi det så tror jag absolut att vi kan åka hem med e poäng till Karlstad igen!

Inlägget U19: Swedlund inför matchen mot Södertälje FK dök först upp på Carlstad United.

Carlstad United kallar till årsmöte

Carlstad United kallar till årsmöte.
Dag: Onsdag 20 juni 2018,
Tid: 19.00.
Plats: Klubbstugan, Klasmossens IP.
Motioner lämnas till: info@cubk.se, eller till Carlstad United BK, Box 9033, 650 09 Karlstad

Vi hälsar dig som medlem varmt välkommen!

Styrelsen, Carlstad United BK

Inlägget Carlstad United kallar till årsmöte dök först upp på Carlstad United.

CU vidare till DM-semi

Efter en bortaseger mot Arvika Fotboll är Carlstad United klara för semifinal i Time2Change Cup(DM).

Segersiffrorna skrevs till 5-3 efter 2-2 i halvtid. Henry Ikwuazom svarade för hemmalagets samtliga tre mål.

I DM-semifinalen väntar FBK Karlstad någon gång nästa vecka.

Matchfakta

Startelva

Eric Forsberg
Christoffer Wallander Ianev
Linus Langer
Linus Almqvist
Claes Nyman
Erik Sachs (K)
Sebastian Carlsson
Joel Rajalakso
André Niklasson
Lukas Rhöse
Andreas Olsson

Ersättare

Simon Molander
Uchenna Ike
Michel Yanez Hernandez
Oscar Danielsson
Tobias Johansson

Mål

12 0-1 Claes Nyman
17 1-1 Henry Ikwuazom
27 2-1 Henry Ikwuazom
31 2-2 André Niklasson
60 2-3 Lukas Rhöse
67 2-4 Joel Rajalakso
77 2-5 Simon Molander
90 3-5 Henry Ikwuazom

Kommentar

Vi började bra och satte tidigt tryck mot Arvikas mål. Det ledde till ett par framvaskade hörnor och ett tidigt ledningsmål från Claes Nyman som klippte till på halvvolleyfrån distans.

Efter ledningsmålet försökte vi spela metodiskt men har svårt att etablera spel på en ojämn och knölig gräsmatta. Detta gör att ett motiverat och hårt arbetande Arvika bjöds in i matchen innan halvtid.

I paus gjorde vi ett par justeringar utefter förutsättningarna.Vi ville hitta enklare passningsvägar upp i banan genom att bli rakare i spelet.

Även om spelet inte briljerar för dagen gick vi ifrån och vann till slut matchen komfortabelt. En dag på jobbet helt enkelt.

Inlägget CU vidare till DM-semi dök först upp på Carlstad United.

Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här mittenkolumn
Placera dinLägg till en widget här högerkolumn
Placera dinLägg till en widget här fullbredd
Stadium
We stand united
GROLLS
Värmlands Revision AB
Markant Reklambyrå
Scandic - Hotell i Karlstad
Löfberg Fastigheter
SEQR - The mobile wallet
Adidas Sport Performance
Swish
Vår lagsida på Stadium Teamsales fom år 2015 -uppdaterad 2016.
Min Match - Säg Nej!
Spelklar - Folksam
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du handlar på nätet.
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du spelar hos Svenska Spel
ettanfotboll.se
CUFF firar 10-års jubileum 2015