cover

Fotbollsnyheter från Carlstad United BK

Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här bred yta

RSS - Carlstad United BK

Robert Nilsson, osteopat

En av personerna som har bidragit till årets framgång är osteopaten Robert Nilsson.

Vad är då osteopati?

Osteopati är en form av manuell medicin vilket innebär att undersökning och behandling utförs med händerna som främsta verktyg.

Kroppen fungerar som en helhet och alla delar påverkar varandra, struktur och funktion är sammanlänkade. Den allmänna hälsan är beroende av en välfungerande rörelseapparat, effektiv nervförsörjning samt god blod- och lymfcirkulation.

Bland behandlingsmetoderna märks ryggradsmanipulation, ledmobilisering, mjukdelsbehandling samt olika tekniker riktade till ligament, organ, muskel- och nervskidor samt organhinnor.

En osteopat behandlar olika smärttillstånd som t.ex. akuta eller kroniska rygg- och nackbesvär, ledvärk, ischias, huvudvärk och migrän. Även funktionella störningar, som andnings- och matsmältningsbesvär, behandlas

I Sverige finns två utbildningar godkända av Svenska osteopatförbundet, som kräver minst fyra år och 1 000 timmar handledd praktik.

Hemsidan har intervjuat Robert om hans roll i Carlstad United och vad hans arbete består i.

Berätta om din bakgrund och ditt förhållande till idrott. Har du t.ex. sysslat med idrottat själv?

Jag är uppvuxen på Hammarö och har alltid haft ett genuint idrottsintresse, särskilt för fotboll, ishockey, samt styrketräning på senare år. Fotbollen har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag är spelar än idag i Råtorps IK.

Genom åren har jag själv råkat ut för skador som har påverkat mig så mycket att jag i perioder har fått avstå idrott, vilket gjort att jag inte kunnat göra någon rejäl satsning. Mina skadebekymmer har bidragit till att jag intresserat mig för människokroppen och hur allt i den hänger ihop, vilket också är anledningen till att jag gjorde valet att utbilda mig till osteopat.

Hur kom du i kontakt med osteopati?

Jag kom i kontakt med osteopatin när jag flyttade ifrån Hammarö till Karlstad. Min granne, Carin Gustafsson, visade sig vara osteopat och vid den tidpunkten hade jag haft ont i ryggen under en längre period. Carin erbjöd sig att hjälpa mig, och jag sa inte nej till det. Efter några få behandlingar försvann min ryggproblematik och jag blev alldeles fascinerad över hur snabbt osteopati kunde hjälpa mig! Carin inspirerade mig till att välja osteopatyrket!

År 2013 sökte jag själv in till osteopatprogrammet på Skandinaviska Högskolan i Göteborg. Efter fyra års studier erhöll jag en kandidatexamen i osteopati 2017 och startade då mitt eget företag, Carlstad Osteopatklinik (i Osteopatklinikens lokaler). Idag är jag och Carin inte bara grannar och goda vänner, utan även kollegor.

Varför blev det just Carlstad United?

Jag är nära vän med Eric Jernberg, och det var faktiskt han som frågade mig om jag kunde börja hjälpa till i klubben under våren 2016 då han var skadad och var en del av ledarstaben. Jag såg det som ett roligt och intressant uppdrag och tackade ja direkt. Vid den tidpunkten hade laget drabbats av skador på ett par spelare strax inför seriepremiären och det var bara att sätta igång direkt.

Vad är det som dominerar när det gäller behandling inom fotbollsområdet? Varför just detta? Vilka skador har varit vanligast under din tid i klubben?

Under mina säsonger i Carlstad United har det varit muskel- och ledbehandling som har dominerat. Snedställningar i ryggraden och bäckenet tillsammans med mjukdelsbehandling av hamstrings och vadmuskulatur är det som jag behandlar mest frekvent.

Oavsett om det rör sig om behandling för en faktiskt skada eller enbart i skadeförebyggande syfte så vill jag att spelarnas hållning ska vara så optimal som möjligt för att minska risken för besvär som orsakats p.g.a. snedställningar eller överansträngda muskler.

Fotboll är en idrott som kräver ytterst god fysik, då den ständigt utsätter spelarnas muskuloskeletala system för hård påfrestning, särskilt i samband med matchspel. Spelarna behöver därför behandlas kontinuerligt för att vidhålla god led- och muskelfunktion i sina kroppar under en lång säsong.

Muskelbristningar/senskador av hamstringsmuskulaturen är den typ av skada som förekommit mest. Hamstringsskador är vanligt inom fotbollen p.g.a. att hamstrings är en ”inbromsande muskel” när kroppen är i rörelse, som t. ex. när en spelare sparkar på en boll, eller då de fått upp fart i en löpning och ska stanna upp eller ändra riktning.

Det som jag främst lagt märke till är att skador förekommit mer under april/maj månad då vi byter underlag en del mellan naturgräs och konstgräs. Blöta och halkiga planer är en annan orsak till att hamstrings lättare skadas.

Jag upplever att konstgräsplaner i regel är mer besvärligt för de spelarna som har tidigare historik av t.ex. brosk- eller förslitningsskador i t. ex knän och fötter, då underlaget blir ganska hårt och strävt. Olika typer av knäskador p.g.a. yttre våld (tacklingar/kollisioner) eller vridningsmoment har också förekommit mer än andra skador.

Hur stor del av ditt arbete med CU:s trupp är preventivt och hur stor del är behandling av uppkomna skador?

Jag skulle säga att det var 50/50 sett över en hel säsong. Jag lägger ungefär lika mycket tid på att förebygga skador som att faktiskt hantera uppkomna skador.

Vilka typer av skador kan man minimera med preventiv osteopati? På vilket sätt?

Osteopati är ett system för diagnostisering och behandling av besvär som är relaterade till människokroppens rörelseapparat. Via osteopatisk behandling motverkas diverse snedställningar i kroppen och förbättrar kroppens ledrörlighet samt cirkulation/dränage i muskulatur, vilket minskar risken för överansträngningar/allvarligare skador.

Till exempel kan snedställningar i bäckenet och ländryggen leda till att en sida av kroppen får ta emot mer belastning än den andra när en spelare löper. Detta skulle potentiellt över tid kunna leda till att spelaren drabbas av en muskelbristning i låren etc.

Undersökningen är enormt viktig varje gång jag hjälper en spelare, då jag vill få en så klar bild som möjligt över vad det rör sig om för typ av problem hos en spelare. Jag arbetar hela tiden med ett skadepreventivt tänk. Ibland visar spelare indikationer på att de behöver behandling, alternativ träning (rehab) eller vila från fotbollen. Då måste jag och övriga ledare bromsa spelarna i sin framfart i karriären för att inte riskera att någon spelare ådrar sig skada av allvarligare grad.

Elitidrottare tenderar generellt till att vilja återgå till spel snabbare än vad kroppen egentligen klarar av. Trots att smärtan är borta efter t.ex. en hamstringsbristning kvarstår ändå en viss vävnadsskada, och rehab är nödvändig under några veckor innan spelaren kan slussas in i fotbollsmoment igen.

Hur skiljer sig dina arbetsuppgifter beroende på om det handlar om försäsong eller hektiskt seriespel?

Försäsongen är såklart betydligt lugnare för min del. Det är egentligen först när träningsmatcherna startar i slutet av januari som jag successivt får mer att göra fram till dess att säsongen är slut i november. Vintertid har jag även under åren varit behjälplig gällande fysträningen åt laget.

Detta är tredje säsongen du arbetar med truppen. Vilken typ av skador/åkommor har blivit mindre vanliga under dessa tre år?

Hamstringsskadorna har blivit betydligt färre jämfört med 2016 och 2017. De spelarna med brosk- och förslitningsskador i t.ex. knä/fötter har i år kunnat delta mycket mer. Det är faktiskt väldigt få spelare som haft rejäla ryggbesvär under hela säsongen. Jag tycker även att fotledsskadorna varit betydligt färre under 2018 än tidigare år.

Att vi placerade oss på en tredje plats i division 1 Norra under 2018 visar att vi som lag fotbollsmässigt utvecklats mycket under säsongen! Vi kan också summera säsongen med att säga att vi haft majoriteten av spelarna tillgängliga större delen av säsongen, vilket är en förutsättning för att lyckas.

Hur kan allmänheten komma i kontakt med dig?

För att komma i kontakt med mig för behandling kan privatpersoner besöka min hemsida, www.carlstadosteopatklinik.se, för mer info.

Varmt välkomna!

Inlägget Robert Nilsson, osteopat dök först upp på Carlstad United.

Jesper Karlsson klar för 2019!

Veckans tredje kontraktsförlängning är klar, och det är roligt att meddela att även Jesper Karlsson stannar kvar i klubben nästa år.

Jesper åkte på en skada på träning i vintras när han bröt ett ben i foten, en skada som höll honom borta under större delen av vårsäsongen. Han kom tillbaka i spel under hösten och nu är det alltså klart att han är med i laget minst en säsong till.

Så här kommenterar Jesper det nya kontraktet:

”Jag ser verkligen fram emot nästa års fotboll i Carlstad United. Trots en tung start på säsongen med ett benbrott känner jag ändå att säsongen har blivit en av de bästa i min karriär. Vi går in med en bra trupp inför 2019 med många duktiga fotbollsspelare, samt många förebilder.

Jag vill vara med, som den fotbollsspelare och ledare jag är, och hjälpa och stötta nya spelare in i denna förening. Jag har en stor förväntan på CU 2019!”

Inlägget Jesper Karlsson klar för 2019! dök först upp på Carlstad United.

Claes Nyman skriver nytt!

Truppbygget fortsätter och idag kan vi glatt meddela att Claes Nyman har signerat ett nytt kontrakt med Carlstad United.

Claes, som haft en lite strulig säsong där sjukdom höll honom borta från fotbollen i sju-åtta veckor under sommaren och hösten, stod i år för sju mål och tre assist i serien och mäktade bl.a. också med 10 mål i en och samma match i DM när Råtorps IK slogs tillbaka med 17-0 på Klasmossen i våras.

Så här säger Claes om det nya kontraktet och de bekymmer han haft under året:

”Det känns väldigt roligt att skriva på ytterligare ett år för CU. Trots att man är lite besviken så här direkt efter seriens slut att vi inte nådde hela vägen fram så måste man ändå vara stolt över hur långt på vägen vi har kommit i år.

Som vanligt var det ytterst få som trodde på oss inför säsongen, många trodde inte ens att vi skulle komma på övre halvan av tabellen. Men vi har tagit enorma kliv i år och det är så inspirerande att spela i ett lag där alla ger sitt yttersta för att vi ska utvecklas. Vi har alla möjligheter nästa år.

Jag hade hoppats att min fysiska form hade hållit i sig hela året men tyvärr blev det inte så. Större delen av hösten har varit jobbig då jag återigen haft problem med orken och andningen. Det som är frustrerande är att vi inte vet vad som är felet egentligen. Mycket spekulationer men inget bekräftat. Jag har varit på läkarundersökningar och kollat alla värden och lungorna men de hittar inget fel.

Jag hoppas verkligen att jag kan gå till botten med detta och att jag kan ge 100% varje träning nästa år, att ha möjligheten att visa vad jag går för och bidra till att vi tar ytterligare kliv nästa år.”

Inlägget Claes Nyman skriver nytt! dök först upp på Carlstad United.

Ludvig Gran förlänger kontraktet!

Arbete med nästa års trupp är redan i full gång, och det är med stor glädje vi nu kan meddela att Ludvig Gran valt att förlänga sitt kontrakt ytterligare ett år och därmed spelar vidare i Carlstad United även 2019!

”Ludde” har i år varit en ledande spelare i laget och har spelat varenda sekund i årets 30 seriematcher.

Så här kommenterar Ludde själv sin förlängning:
”Det känns riktigt bra att få fortsätta spela för United. Jag hoppas kunna utveckla mitt spel ännu mer nästa år och bidra till ett framgångsrikt lag. Vi har byggt upp något riktigt bra som vi fortsätter på och jag ser redan nu mycket fram emot 2019!”

Ludvig Gran

Inlägget Ludvig Gran förlänger kontraktet! dök först upp på Carlstad United.

En poäng i serieepilogen

Carlstad United och Karlslund fick dela på poängen när Division 1 Norra avslutades. Detta betyder att CU slutar trea i serien medan Karlslund får försöka kvala sig kvar i serien.

Carlstad United är det lag som har spelat flest oavgjorda matcher i hela serien (12 st). Det får nog ses som ganska exceptionellt att bara förlora fyra matcher i en serie på denna nivå och ändå ”bara” sluta som trea.

Matchfakta

Startelva

Tobias Johansson
Thomas Boulesteix
Ludvig Gran
Joel Gustavsson
Erik Jernberg
Uchenna Ike
Erik Sachs
Michel Yanez Hernandez
John Junior Igbarumah
Jesper Karlsson
Simon Klänge

Ersättare

Eric Forsberg
Linus Almqvist
Simon Molander
Claes Nyman
Rafael dos Santos da Silva
Lukas Rhöse

Byten

63 John Junior Igbarumah -> Simon Molander
72 Michel Yanez Hernandez -> Claes Nyman
90 Joel Gustavsson -> Eric Forsberg

Varningar/Utvisningar

Mål

80 1-0 Claes Nyman
86 1-1 Adam Molin

Kommentar

Kommentar kommer senare.

Inlägget En poäng i serieepilogen dök först upp på Carlstad United.

Placera dinLägg till en widget här vänsterkolumn
bild
Placera dinLägg till en widget här mittenkolumn
Placera dinLägg till en widget här högerkolumn
Placera dinLägg till en widget här fullbredd
Stadium
We stand united
GROLLS
Värmlands Revision AB
Markant Reklambyrå
Scandic - Hotell i Karlstad
Löfberg Fastigheter
SEQR - The mobile wallet
Adidas Sport Performance
Swish
Vår lagsida på Stadium Teamsales fom år 2015 -uppdaterad 2016.
Min Match - Säg Nej!
Spelklar - Folksam
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du handlar på nätet.
Stöd Carlstad United Ungdom FF när du spelar hos Svenska Spel
ettanfotboll.se
CUFF firar 10-års jubileum 2015